– Har aldri opplevd noe lignende

Besøket ved Finnsnes kino har slått alle rekorder denne romjula – takket være «Den 12. mann».

romjulsrekord: «Den 12. mann» slår alle rekorder for romjulsbesøk ved Finnsnes kino. Det er uvanlig for en norsk film. Bildet er fra køen til visningen torsdag på Finnsnes. Sigmund Fredriksen, Bror Enoksen og kona, Jorunn, var blant de som troppet opp for å se «Den 12. mann». Enoksens sønn, Kay-Martin spiller en birolle i filmen.  Foto: Vidar Bjørkli

kultur

Året 2017 tegner til å gå inn på topp tre som ett av de best besøkte på Finnsnes kino. Da er det ekstra hyggelig å se hvordan avslutningen har blitt, forteller kinosjef Kay-Erling Ludvigsen:

– Vi har hatt tidenes romjul og har aldri opplevd noe lignende. Vi har solgt ut storsalen til tre forestillinger, det er inkludert galleriet, og det er «Den 12. mann» som trekker publikummet. Med all pågangen har vi vært nødt til å sette opp ekstraforestillinger i lillesalen – samtidig som vi har kjørt filmen i storsalen, forteller Ludvigsen.

Et lignende publikumsrush har han ikke opplevd siden Harry Potter hadde premiere. Men heller ikke det kan sammenlignes med det trykket kinoene opplever nå. At en film kan vises parallelt i lillesalen og i storsalen, er noe digitaliseringen har gjort mulig. Den kommer ikke minst publikum til gode, og gjør at enda flere kan få oppleve den norske storfilmen fra andre verdenskrig om Jan Baalsruds flukt på lerret.

Digitalisering

– Før da vi hadde filmruller, kunne vi ikke kjøre samme film to steder samtidig. Når storsalen var utsolgt, var det publikumsstopp. At en film er så populær at vi må kjøre parallelt i to saler, er også første gang vi opplever etter digitaliseringen, sier Ludvigsen.

Slik forhåndssalget ser ut nå, kommer «Den 12. mann» til å ende opp med et besøk på rundt 1.300 kinogjengere denne romjula på Finnsnes.

– Folk har nærmest sprunget oss ned for å få sett filmen. Og det er kjempeartig, smiler Kay-Erling Ludvigsen.

Norsk film på topp

Filmen ligger nasjonalt an til å bli en av årets mest sette. Også det er uvanlig for en norsk produksjon.

– Det virker som om dette er filmen alle vil se. Men vi har også hatt godt besøk på barnefilmene våre denne romjula, både på «Paddington 2» og «Ferdinand». I tillegg har også «Star Wars: The Last Jedi» trukket publikum inn i kinosalen i romjulshelga.

– Det så lenge ut til at «Star Wars» kom til å bli årets mest sette film hos oss, men med besøket i romjula blir den nok passert av «Den 12. mann». Dermed vil det være en norsk film som topper besøkstallet når året er omme, og det er ikke så ofte det skjer, sier Ludvigsen.