Konsert fornyes med ungarsk vri

Den tradisjonelle nyttårskonserten med Erika Toth i spissen fornyes nå med ungarsk vri.

KONSERT Magyar Hot Club gjester Midt-Troms med sine fengende nyttårskonserter i januar – og denne gangen har de med seg ungarske Ernö Bangó som gjesteartist på cimbalom.  Foto: Marius Fiskum

kultur

Knapt har nyttårsrakettene sluknet før det er duket for et nytt, musikalsk fyrverkeri: Det er mange som begynner allerede i romjulen å glede seg til Kultur i Troms sine nyttårskonserter. De siste ti årene har Arctimus sekstett med flere operasangere turnert med wienerstemning de første ukene av januar. I år tilbyr Kultur i Troms noe nytt innenfor samme ramme. Det er fremdeles fiolinisten Erika Toth som er i front, men musikalsk-geografisk er oppmerksomheten skiftet fra Wien til Ungarn – og strykerne er byttet ut med et fyrig ungarsk orkester.

Onsdag 10. januar starter turneen i midtfylket: Da gjestes Nordavindshagen i Brøstadbotn, dagen etter er det konsert i Vangsvik kirke, og fredag besøkes Fjellkysten i Lavangen.

Virtous

Magyar Hot Club er noe av det mest spenstige du kan få oppleve på en scene i dag. Ensemblet består av Erika Toth på fiolin; Rune Larsen på akkordeon; Ola Rokkones, saxofon og Pål Thorstensen på kontrabass. Med seg på denne nyttårsturneen har de gjesteartisten Ernö Bangó, som ofte beskrives som en ekte virtuos på cimbalom.

Strengeinstrumentet cimbalom, eller hakkebrett, spilles med to klubber og har egentlig orientalsk opprinnelse. Antagelig ble det innført til Europa i korstogstiden, og i dag finner vi det ofte i østeuropeisk folkemusikk. Da Franz Liszt skrev sine ungarske rapsodier på 1840-tallet, ønsket han at pianoet skulle imitiere cimbalomens karakteristiske lyd.

Cimbalom er heller ikke et instrument du har så mange muligheter til å oppleve live. Om fiolin, saxofon, kontrabass og akkordeon er en nokså utradisjonell sammensetning av instrumenter, vil utvilsomt Bangó tilføre forestillingen et karakteristisk ungarsk preg på disse nyttårskonsertene.

Vitalt

Ensemblet har allerede gledet et stort publikum i Nord-Norge og Russland med sine vitale fremføringer, og i løpet av turneen fra onsdag den 10. til tirsdag 16. januar spiller de på syv steder i Troms.

Som vanlig er det lagt til pause med servering midt i programmet – og mulighet til å slå av en prat med musikerne etter konserten.