Setter kursen mot landsfinalen i First Lego League

Fredag drar 14 elever fra Sørreisa sentralskole til skandinavisk finale i First Lego League på Fornebu. Til da håper Helene Lavik og Thomas Olsen Skogheim at de har forbedret arbeidet.

finale: Fjorten elever fra Sørreisa sentralskole stiller i skandinavisk finale i First Lego League i helgen. Helene Lavik og Thomas Olsen Skogheim tror alt er på stell til da. Foto: Arne Ivar Hanssen  Foto: Arne Ivar Hanssen

kultur

Sørreisa sentralskole stilte med hele fire lag tidligere i november under den lokale turneringen i First Lego League. Nå er «Team Aquard» klare for finalen i Oslo sammen med nærmere 50 championsvinnere fra hele Skandinavia. Lagenes oppdrag denne sesongen er å forbedre måten mennesker finner, transporterer, bruker eller kvitter seg med vann på.

– Akkurat nå prøver vi å forbedre det vi fikk beskjed om av dommerne i november, forklarer Helene Lavik.

Med skandinavisk finale allerede på lørdag er det stort sett kun First Lego League-arbeid som står på timeplanen frem til avreise.

– Vi arbeider særlig med å forbedre forskningsløsningen vår. Vi er ikke kommet så langt, men tror vi er inne på noe, smiler Thomas Olsen Skogheim.

Innsamling

Med 14 elever som skal ha flyreise, innkvartering og diett, har det vært et stort apparat i sving for å samle inn penger. Der har foreldrene gjort en formidabel jobb, forteller Helene og Thomas. Midlene har de fått av bedrifter og velvillige sponsorer.

– Vi fikk inn så mye at vi faktisk fikk et lite overskudd. Nå skal alle få hver sin genser med reklame for å profilere alle sponsorene på best mulig måte. Uten dem hadde det ikke vært mulig for oss å reise.

Mestring

På verdensbasis deltok i 2015 over 255.000 barn fra 80 land i FLL. I premieskapet på lærerrommet på Sentralskolen står flere pokaler fra tidligere deltagelser i First Lego League. Konkurransen er så mye mer enn bare lek, og kjerneverdiene er at alle skal hjelpe hverandre, det skal være samhold, og det skal være samarbeid.

– Nå er det første gang vi skal til Fornebu, og vi gleder oss veldig. I fjor var landsfinalen i Bodø, forteller Thomas.

Dit var ikke han eller Helene med, men noen fra skolen hadde First Lego League som valgfag og stilte til konkurranse. Det artigste med FLL, mener Helene, er nettopp mestringsfølelsen.

– Dessuten har vi lært på forskjellige måter. Vi holder jo ikke på med sånt arbeid til vanlig, sier Thomas.