Julekonsert med stipendutdeling

Lørdag er den store julekonserten i Sørreisa. Da deles også kulturstipendet ut.

JULEKONSERT Ordførerens julegave er en fast tradisjon i Sørreisa – her fra fjorårets konsert i Tømmervik kirke.  Foto: Arne Ivar Hanssen

KREATIV Ett eksempel på Ellinor Agersborg Moans kreative bilder. 

kultur

Ordførerens julegave er et eget begrep i kulturkommunen Sørreisa: Da samles så mye av kulturlivet for sammen å markere inngangen til advent og juletid. Nytt i år er også at kulturstipendet fra Sang- og musikkrådet og Sørreisa næringsforening vil bli delt ut under konserten i Tømmervik kirke. Det stipendet er det i år Ellinor Agersborg Moan som mottar.

Kreativ

Ellinor Agersborg Moan bor i Sørreisa, men går på videregående skole i Tromsø, på linjen Kunst, design og arkitektur.

– Hun er en veldig kreativ dame som både tegner, maler, fotograferer og uttrykker kreativitet både i fritid og skoletid. Allerede som 12-åring deltok hun i UKM og har deltatt der fem ganger. Flere ganger har hun nådd fra lokalt UKM i Sørreisa til finalen i Troms. Både i fjor og i år kom hun til landsfinalen, heter det i uttalelsen fra Sang- og musikkrådet.

Stipendet er på 10 000 kroner og deles ut annethvert år i et samarbeid mellom Sørreisa Sang- og musikkråd og Sørreisa Næringsforening. Stipendet er etter hvert blitt endret slik at det kan tildeles søkere ikke bare innenfor sang og musikk, men innenfor alle kunst- og kulturformer.

– Det er imponerende arbeider hun har levert, hun har et stort talent, viser kreativitet og har et godt estetisk blikk. Når hun ønsker å utvikle dette videre, har styret i Sang- og musikkrådet vært enstemmige på at vi gjerne vil støtte henne og tildeler henne Kulturstipendet 2017. Hun lærer seg stadig nye teknikker, blant annet forskjellige trykkemetoder. Qulling er også en teknikk hun har lært i workshop med norsk og russisk ungdom, og russisk kunstcollage står også på hennes program, heter det videre i tildelingen.

Adventshelg

Første helga i advent er tradisjonen tro en markant kulturhelg i Sørreisa. Også i år starter den med gratis konsert, før Lions står for julegrantenning på søndag og skolekorpset følger opp med julekafè. Den store julekonserten har vært en del av kulturbildet i Sørreisa siden 1981, samtidig som den nå en del år har vært ordførerens julegave. I alle disse årene har Sang- og musikkrådet vært initiativtaker, samtidig som dette er ordførerens konsertgave til sørreisafolket og andre som vil ha et pusterom før adventsstria setter inn. Ordførerens julekonsert er da heller ingen vanlig julekonsert, men like mye en felles-scene for så mye av det som finnes i kommunens kulturliv, fra kor og vokalister til korps og band.

I år blir det til og med en urfremføring: Vinjar Eriksen fra Sørreisa har en nyskrevet julesang, som Kirsti Karlstad Vaeng har arrangert for damekoret og musikkforeningen. Det er mye Paul Dahlø, leder for Sang- og musikkrådet, kan ønske velkommen til:

– Når det gjelder julekonserten vår, er jeg så glad for at også Jan-Eirik Nordahl som ordfører har videreført denne tradisjonen. Vi i Sang- og musikkrådet arrangerer konserten for ordføreren, slik det alltid har vært gjort. Alle kor og korps i Sørreisa deltar. Konseptet for konserten er det samme som tidligere – inntil tolv minutters innslag fra de enkelte kor og korps, tett program, uten konferansier og prat. Og Tømmervik kirke er et perfekt sted å arrangere denne tradisjonelle førjulskonserten, sier Dahlø.