Denne kalenderen kan feire jubileum

Det kommer ikke til å bli stopp i produksjonen av Lund-kalendere med det første. Man har skipsmotiv til flere.

Maritimt: Daglig leder Per Lund ved Bernh Lund AS med den tradisjonelle Lund-kalenderen, som skipsekspedisjonen på Finnsnes har utgitt i en årrekke.  Foto: Reidar Ingebrigtsen

2018: Hurtigruteskipet «Nordlys» pryder Lund- kalenderen for 2018.  Foto: Reidar Ingebrigtsen

kultur

Det opplyser daglig leder Per Lund ved skipsekspedisjonen Bernh. Lund på Finnsnes, som står som utgiver av kalenderen som også er blitt et samleobjekt for en del mennesker med interesse for det maritime.

Det er malerier av den tidligere losen Hjalmar Hansen som har vært motiv på samtlige kalendere som er gitt ut, mens Finnsnes-mannen Olav Kjell Westby, også han tidligere sjømann, har skrevet teksten til bildene.

– Slik situasjonen er i dag så kan vi gi ut kalendere til og med 2022, forteller Lund.

– Med motiver av den samme maleren?

– Ja, men da er det ikke flere malerier igjen av Hjalmar Hansen, så hva som skjer etter det er nok litt usikkert. Det er kanskje noe mine etterfølgere må ta stilling til.

Maleriene som brukes til kalendermotiv har ifølge Per Lund en størrelse på 65 x 45 centimeter. Før pleide de å henge mer synlig i første etasje i skipsekspedisjonen, før de ble flyttet opp til andre etasje.

– Det er oljemalerier, malt både på lerret og plater. Det er laget fine trykk av samtlige, som vi bruker på kalenderne, forklarer Per Lund.

Jubileum

– Hvor mange kalendere har dere gitt ut nå?

– Neste års kalender er den 15. i rekken, noe vi nesten må beskrive som et lite jubileum.

Lund-kalenderen trykkes i et opplag på 450 eksemplarer, noe som har vært tilstrekkelig til å dekke behovet. Den kan fås helt gratis for alle som tar turen på Lund-ekspedisjonen og spør etter den. Noen eksemplarer sendes også i posten til spesielt interesserte som bor andre steder i landet.

Ypperlig kontorkalender

Hurtigruteskipet som pynter opp kalenderåret for 2018 er «Nordlys», som ble overlevert Det Bergenske Dampskipsselskap i 1951. Ifølge informasjonen til Olav Kjell Westby var hun det første hurtigruteskipet som ikke hadde noe skille mellom første og andre klasse, og med felles kaféområde.

Fordeler med Lund-kalenderen er at den et trykket i stort format med alle månedene på samme siden. Som kontorkalender fungerer den derfor ypperlig når man skal sjekke en kommende dato.