Holder 30 år lang tradisjon ved like

Førstkommende fredag 10. november arrangeres det Bygdekveld på Stonglandet skole. En tradisjon som strekker seg lang tid tilbake.

OPPTRER: Det er elever fra første til tiende klasse som står for kulturunderholdningen på Bygdekvelden. Bildet er fra et tidligere arrangemnet.   Foto: Privat

kultur

Rektor Geir Eidissen ved Stonglandet skole opplyser at den første Bygdekvelden ble arrangert så langt tilbake som på 70-tallet.

– Så dette er en tradisjon som går langt tilbake i tid, i år arrangerer vi Bygdekvelden for 31. gang. Det er noe som folk både på Stonglandet og bygdene rundt er vant til skjer på denne tiden av året. Det er veldig populært, og folk møter mannsterk opp, forteller rektoren.

– Hva slags underholdning kan dere by på?

– Den er det elevene som tar seg av. De fremfører kulturinnslag i form av sang, musikk, dans og teater. Siden skolen vår er flerkulturell får vi også innslag fra andre kulturer, noe som også er positivt for integreringen av våre nye landsmenn.

– Hvor mange elever er det på skolen din?

– 65 elever fra første til tiende klasse, men vi har også en linje for voksne mennesker som er kommet hit fra andre land, der de blant annet lærer å snakke og skrive norsk.

Kafé

Bygdekvelden åpner på tidlig kveldstid og holder det gående i omlag tre timer.

– Selve forestilllingen med elevene varer i omlag halvannen time, men det er ikke ferdig med det. Etter at den er ferdig er det duket for kafé, det pleier å være så mange mennesker at vi må ta i bruk alle klasserommene i skolen til kafé.

Det er tiende klassetrinn som har ansvaret for kafédriften.

– De selger kaffe, kaker og nydelige rundstykker. Tar vi med kafébiten etterpå varer det hele i tre tilmer, forklarer Geir Eidissen.

Folkekrav

– Er denne kafékvelden blitt et folkekrav?

– Det kan man nok si, alle er blitt vant til at den er på denne tiden av året, i god tid før adventstiden begynner. Også ordføreren og rådmannen pleier å dukke opp og være sammen med oss denne kvelden.

Bygdekveldene er ifølge rektoren også en viktig faktor for å skape et godt læringsmiljø.

– Vi lærer best i felleskap med andre. Elevene lærer å arbeide på lag, og de blir trygge på det å sto opp og gjøre ting foran en stor forsamling. Det er noe de sier gjør bedre rustet til å begynne på videregående skoler.