Etter at den tiende utgaven av Fårikålfestivalen i Dyrøy ble åpnet har det gått slag i slag utover i uka, til det hele ble avsluttet utendørs lørdag formiddag med lokalmattorg, kafè og hobbyverksted, og ikke minst sirkusforestilling som Sirkus Kulta sto bak.

Barna er med som arrangører

Den første Folkebladet traff da vi stakk innom var en gul fugl som sto på en stol inne i kafèen og viftet med vingene.

– Jada, jeg er en fugl i dag, ler Tanja og tar for en liten stund av seg fuglenebbet. Hun er lærer i Dyrøy og også en av foreldrene som var sammen med ungene og arrangerte kafedrifta og underholdningen i Nordavind på lørdag.

Hun forteller at det hun og barna gjør er en del av arrangementet fra torsdag til og med lørdag som altså er årets Fårikålfestival.

– I dag kalles det som skjer både inne her og utendørs for lokalmattorgdag, med boder, salg av mat og lokale varer, og ikke minst litt underholdning, forteller Tanja.

– Min rolle i dette er å stå for noen kulturelle innslag. Jeg skal blant annet ha en lesestund med fuglen min med inne i biblioteket. Vi skal også ha noe i biblioteket som vi kaller «Escape Room», det er at de låser seg inne der i ei gruppe sammen med meg, og barna skal så løse en god del oppgaver på kortest mulig tid, og gruppa som vinner får et opphold på biblioteket, da med pizza servert.

Korsang og «Kor i kål»

Prosjektleder i Nordavind Utvikling Nina Nikolaisen er den som har ansvaret for koordineringa av alle de små elementene som finnes under de tre dagene. Hun forteller til Folkebladet at det var Dyrøy Korforening som sto for serveringa av fårikål på torsdag, da med innslag av korsang fra foreninga både mens de serverte, og ellers. Det er Dyrøy kommune som eier konseptet, men Nordavind Utvikling som står for gjennomføringen.

– Så vi kan jo trygt kalle dette fårikål krydret med korsang, noe alle så ut til å sette pris på, og som nå er blitt et veldig godt konsept, sier Nikolaisen.

– Korforening melder om et rekordsalg i år, der all fårikålen ble solgt, noe som betyr at det solgt rundt 200 middager på torsdag.

Nikolaisen forteller at selv om dette arrangementet har fått navnet «Fårikålfestivalen», så er fokuset de tre dagene på lokal mat.

– Man ska få fram verdien i lokalprodusert mat. Fårikålen er jo laget av lam fra Dyrøy, du ser at på lørdag stilte det flere som solgte lokalt produserte matprodukter, blant annet gulrøtter og andre grønnsaker. Og på markedet fant man flere stands med lokalt produserte produkter, som vanter, luer for å nevne noe.

På fredag var det øving på Elvetun skole med ungene som skulle være sammen med Sirkus Kulta i forestillingen på lørdag, og fredag kveld var det visekveld i Nordavindshagen, nordnorske viser i et nordnorsk perspektiv. På lørdag kveld var det så «fårete» pubkveld i Solkroken Cafè.

– Vi har jo vært så heldig at vi har hatt et fantastisk høstvær disse dagene, og publikum har virkelig møtt opp i store mengder til arrangementet som er blitt veldig populært.

– Blir det noe netto igjen av et slikt arrangement?

– Dette er jo noe som går til alle lag og foreninger som deltar, som sammen med næringslivet har en god gevinst på dette.