Det opplyser bibliotekar Arne Harald Steilbu ved Lenvik Bibliotek.

– I USA er det slik at når barn tar sommerferie fra skolen blir de pålagt å lese et visst antall bøker i ferien. Vanligvis leser ikke barn bøker når de har fri fra skolen, noe som fører til at leseferdigheten svekkes i denne perioden, forklarer Steilbu, som mener at barn som deltar i Sommerles! gjør et klokt valg.

– Med det gjør de akkurat det som vi vet er veldig lurt. Forskning viser at det legger grunnlaget for alt de senere gjør. Som det å tilegne seg sosial kompetanse og motivasjon og lære seg fag som engelsk, matematikk og norsk.

– En stor gevinst, altså?

– Ja, jeg tror nok at en god del mennesker vil bli veldig overrasket over hvilken gevinst dette egentlig gir for unge lesere.

Målgruppe

Alle som går fra første til sjuende klassetrinn i barneskolen kan delta i Sommerles!, som avvikles i perioden 1. juni til og med 31. august. I fjor deltok over 200 kommuner i Sommerles!, som var det første året Lenvik Bibliotek ble med på den landsomfattende lesekampanjen.

– 210 barn fra Lenvik deltok i fjor, og leste til sammen 230.000 sider. Det vanker noen premier til de som deltar underveis, og det hele avsluttes med en bokfest med aktiviteter og bevertning her på biblioteket der også forfatteren Jan Tore Noreng er med, sier Steilbu, som mottok mange gode tilbakemeldinger fra unge lesere etter fjorårets Sommerles!.

Barn som deltar får også tilgang til en spesialskrevet fortelling av forfatteren Mari Moen Holsve på leserkampanjens nettside sommerles.no!, der det også er knyttet til oppgaver man kan løse underveis.

Deltar

Blant de unge som deltar i årets Sommerles! i Lenvik er Sol Eirin Birkeland, Petrine Agnethe Karlsen og Theo Berg Johannessen. Petrine og Theo deltok også i fjor, mens det er første gang Sol er med.

– Jeg liker å lese, og er ganske ofte innom biblioteket for å låne bøker, forteller Theo Berg Johannessen. Han nevner serien «Gutta i trehuset» som en av sine favoritter.

Roald Dahl er en av Petrine Agnethe Karlsens litterære favoritter. Hun tror at slike tiltak som Sommerles! kan få flere unge til å begynne å lese bøker.

Sol Eirin Birkeland på sin side har stor sans for serien «En pingles dagbok».

– Det er veldig morsomme bøker, som jeg har lest flere av, sier hun.

– Hvor stor betydning tror du premiene biblioteket deler ut har for interessen?

– Jeg tror nok at det spesielt kan få barn som er yngre enn meg til å delta på Sommerles!

Det var hennes norsklærer som rådet henne til å bli med, etter at det ble klart at Lenvik Bibliotek ville fortsette med lesekampanjen.

– Alle som er med i Sommerles! i Lenvik har sjansen til å bli trukket ut til en hovedpremie. Premien er ganske spesiell, sier Arne Harald Steilbu.

Man kan også lese en spesialskrevet fortelling av forfatteren Mari Moen Holsve på lesekampanjens nettside sommerles.no!. Foto: Reidar Ingebrigtsen