Kartellet vant Kulturprisen 2016

Danser og koreograf Sigurd Johan Heide og danseensemblet Kartellet er årets vinner av Troms fylkeskommunes kulturpris for 2016.

Prisbelønnet Her fra forestillingen DoPPler, produsert i samarbeid mellom koreograf Sigurd Johan Heide, Kartellet og musiker Ragnhild Furebotten.  Foto: Knut Åserud

kultur

TROMSØ: Kulturprisen 2016 ble delt ut under fylkestinget onsdag. Sigurd Johan Heide og Kartellet fikk prisen for sin uredde og tverrfaglige tilnærming til folkedansen, som har videreutviklet og aktualisert tradisjonsdansen i samtiden. I tillegg til heder og ære mottok vinneren en premie på 25.000 kroner.


Gammel traver og ungt band fikk prisen

Svein Arild Berntsen og bandet «How to kiss a frog» mottok årets kulturpriser i Lenvik.

"Danser og koreograf Sigurd Johan Heide har sammen med danseensemblet Kartellet klart å løfte folkedanssjangeren igjen opp på en nasjonal dansedagsorden, og gjort folkedanssjangeren til en nyskapende og relevant del av samtidsdansen." står det i begrunnelsen.

Willy Ørnebakk, fylkesråd for helse, kultur og næring, sier i en uttalelse at det Heide og danseensemblet gjør har innvirkning på en hel dansesjanger, ikke bare i Troms, men i hele landet.

- Forestillingene til Kartellet er spennende og inspirerende, og vi er sikre på at denne formen rekrutterer nye folkedansere også utenfor tradisjonsmiljøene, sier Ørnebakk.

I 2015 vant danseensemblet Norsk Kritikerlags Dansekritikerpris.