FLAKSTADVÅG: Selv beskriver Ivar Enoksen romanen som en slags litterær buskis.

– Boka plasserer seg innen sjangeren pikaresk roman, med mye humor og slektninger i svensk og finsk litteratur. Slike romaner er faktisk ikke skrevet i Norge siden Johan Falkberget ga ut «Bør Børson Jr.» i 1920, påpeker Enoksen. Han håper at romanen vil ha appell blant voksne. Ikke minst menn, som ikke helt orker mer av dagens problemtunge romanlitteratur.

– Jeg tror at mange norske menn ikke lenger klarer å lese mer om skilsmisseproblematikk og den slags ting. Vi må tilbake til den gode historien, som også har en underholdningsverdi.

– Hvor lenge har du arbeidet med denne romanen?

– Over ganske lang tid, det har vært et deltidsprosjekt som det er vanskelig å tidfeste helt nøyaktig.

– Har du sett for deg et bestemt sted, for eksempel på Senja, når du skrev den?

– Egentlig ikke, stedet handlingen er lagt til er helt oppdiktet og fri fantasi, et nordnorsk bygdemiljø i våre dager.

Fremmed fugl

– Ifølge omtalen kan det virke som om denne historien inneholder et plott eller et mysterium.

– Hva skal man svare på det? Selv mener jeg at det er en gammeldags roman, der fortellergleden har fått sin plass. I sentrum av historien står en antihelt som ikke er helt stueren. En fremmed som gjør sitt inntog i et lite bygdesamfunn hvor han skaper en god del røre bare ved å nekte å fortelle hvem han er. Når han i tillegg begynner å grave på andres marker etter mørkets frembrudd vekker det reaksjoner, også sinne.

Ivar Enoksen mener at hovedpersonen i roman har en del til felles med en annen karakter han har jobbet med. Nærmere bestemt da han utarbeidet seriemanuskriptet til «Nattseilere», som ble sendt på NRK på 1980-tallet.

– Når jeg tenker meg om så har han en del likhetsrekk med Borr i bekkmørtna, som også var en ganske original fyr, sier Enoksen.

Ivar Enoksen beskriver bygdesamfunnet som hovedpersonen kommer til som et innsovnet sted der beboerne har nok med å se på TV og være på nett.

– De befinne seg i Cyberspace, og har sluttet å gå ut og på besøk til hverandre. Den fremmede som gjør sitt inntok representer derfor en vekker, en person som tvinger dem ut av sin passivitet.

– Altså også en positiv inntrenger?

– Ja, det må man kunne si. Bygdefolket må iverksette en ganske betydelig innsats i forsøket på å stoppe denne gåtefulle personen og hans fordekte gjerninger. De har heller ingen formeninger om hvor han kommer fra, selv om han snakker en dialekt som høres ut som om den er lokal.

Enoksen sier at han selv hadde det ganske morsomt når han skrev denne romanen.

– Den har en god del humor, men går også en del i dybden. Det er ikke noe typisk kiosklitteratur, for å si det slik.

«Karlsen» sendes ut fra trykkeriet i disse dager. Ivar Enoksen sier at han nok kommer til signere boka på bokhandelen på Finnsnes, men har ikke bestemt når det skal skje.

– Signeringen vil i hvert fall finne sted før jul, såpass mye kan jeg si, avslutter forfatteren fra Flakstadvåg.