Vakkert og variert

Tirill Jackson fra Silsand ble den store overraskelsen blant garvede elitemusikere på en nydelig jazz-kveld på kafe Okazo på Finnsnes lørdag kveld.

DREVENT: Trio de Janeiro med Tom Lund, gitar, Celio de Carvalho på perkusjon, Anne Marie Giørtz, vokal og Sveinung Hovensjø på på cavachino sto for sprudlende humør.  Foto: Vidar Bjørkli

MODENT: England Brooks, her med gitarist Jon Kåre Hansen i bakgrunnen, presenterte nydelig stoff fra sitt nye album ”My mothers eyes”.  Foto: Vidar Bjørkli

kultur

FINNSNES: Det er en stor fornøyelse å bli gledelig overrasket. Og overrasket ble jeg virkelig da lokale Tirill Jackson - visstnok fremdeles tenåring som studerer ved Kongsbakken videregående skole i Tromsø - entret sccenen. Med en solid trio i ryggen - Eivind Valnes, piano, Dag Erik Pedersen, kontrabass og Roger Johansen, trommer - presenterte hun standardlåter fra jazzens rikholdige repertoar med en slik selvfølgelighet at jeg satt igjen med et stort hakeslepp.

Uvanlig nivå

Det er ikke gitt en tenåring å tolke legendariske Billie Hollyday. Til slike stunt kreves modenhet som vanligvis ikke nås før i 40-årsalderen. Men allerede på ”God bless the child” viste unge Tirill nivå utenom det vanlige. Hun har både en moden stemme, et modent groove og sikkerhet. Derfor ble det store ovasjoner på avslutningslåten i hennes sett på ”Lets try”.

Humørfyllt

Så var det duket for norsk-brasilianske ”Trio de Janeiro. Gitarist Tom Lund er bærende element med nylongitarspill i absolutt toppklasse. Legendariske og evigunge Sveinung Hovensjø på minigitar-instrumentet cavachino, brasilianske Celio de Cavalho med utrolige ferdigheter på sine perkusjonsinstrumenter og smidige Anne Marie Giørtz på vokal. Det hele verbalt ledet med en opplagt og humørfyllt Tom Lund som fikk publikum til å gapskratte med sine innskutte historier - blant annet med en selvironisk gag om tilårskomne jazzmusikere som er blitt tung på vekta og lett på tråden. Disse fire sto for gøy, humor, erfaring og levd liv.

Praktfullt

Denne innholdsrike og vakre jazzkvelden ble avsluttet med England Brooks og hennes kvartett bestående av Magne Arnesen, piano, Jon Kåre Hansen, gitar, Dag Erik Pedersen, kontrabass og Roger Johansen på trommer. Hun har nylig gitt ut CD-plate, og de fleste låterne hennes var hentet fra hennes nye album.

Dette tredje settet startet med hviskende magi, gikk videre på nydelig framførte standardlåter med flotte solistinnslag og latinlåten ”Never in a million years”, hennes egen komposisjon. England Brooks har en praktfull og moden stemme som minte meg om Roberta Flack. Kvintetten avsluttet med ekstranummeret ”I wish you love”. til puklikums store glede.

Var det noe jeg savnet denne kvelden? Ja. Litt høyere lydvolum. Ellers all ære til bakmenn og arrangører. Slike kvelder vil bli husket og minnet med stor ærbødighet og musikalsk glede.