FINNSNES: Tittelen på Ronny Trælviks hittil siste humorprosjekt er «Nordnorsk kranglebok», som også er illustrert av avistegner Odd Klaudiussen.

– Vi som bor her nordpå kan være noen skikkelige kranglefanter, men samtidig har vi evnen til å le av oss selv, påpeker Trælvik, som skrev deler av boka under et opphold på sydligere strøk.

– Jeg hadde det ganske morsomt når jeg skrev denne boka, og håpet er selvsagt at de som leseren den også skal få en god latter eller flere, sier forfatteren.

Han har tatt utgangspunkt i nordnorsk humor, som han selv har stor sans for.

Nordnorsk humor

– Boka inneholder historier om noen friske og frodige nordlendinger som ikke er redde for å si det de mener. Og dem har vi jo som kjent en del av.

– Er dette hendelser du har opplevd selv?

– Noen av dem er det. Andre har jeg fått fortalt.

– Er historiene hentet fra Husøya, der du kommer fra?

– Noen er hentet derfra, men langt fra alle. Jeg fokuseres ikke på et spesielt geografisk sted, men ser i stedet på den humoren vi finner i hele Nord-Norge.

– Tror du at noen kan kjenne seg igjen i historiene?

– Det er ikke umulig, selv om en del av det er anonymisert. Jeg vil helst slippe et lengre utenlandsopphold, spøker Trælvik.

Bokandelsalg

«Nordnorsk kranglebok» er utgitt av forfatterens eget forlag Bok i Nord, og selges på vanlig måte gjennom bokhandlere.

– Men jeg har begrenset meg til bokhandlere i Nord-Norge, men alle som er interessert i kjøpe den kan bare ta kontakt med forlaget mitt, så vil den bli tilsendt.

– Hvorfor en humorbok?

– Jeg syntes at tiden nå var moden. Den første humorboka ga jeg ut i 2010, og det begynner å bli en stund siden.

– Var det noen spesiell historie eller historier du ville dele med leserne?

– Det var nok flere. Alle har vi opplevd ting som kan være veldig komiske, og en god historie fortjener å bli delt med andre.

Ronny Trælvik selv kaller den nordnorske humoren for selve ungdomskilden, og beskriver den både som artig, saftig, ærlig og ekte.

«Nordnorsk kranglebok» er på 128 sider.

Bok nummer to

FINNSNES: I 2010 ga Ronny Trælvik ut sin første humorbok. Den het «Nord og Sør» og fokuserte på den store forskjellen på humoren det er nord og sør i landet.

FØRSTE Den første humorboka til Ronny Trælvik.

Trælvik har også gitt ut krimbøker, biografier, lokalhistoriske bøker, en diktsamling og en biografi om gründeren Ole-Arvid Nergård. To bøker med morsomme gullkorn fra barnemunn har det også blitt.

Ronny Trælvik har også samarbeidet med andre forfattere om bokprosjekt. Sammen med Arne Ivar Hanssen skrev han «Nordnorsk Krim», som er består av kriminalnoveller ført i penn av de to.

Trælvik samarbeider fortsatt med Lill-Karin Elvestad om trebindsverket «Kirkene i Troms», der den andre boka i serien skal lanseres i løpet av neste uke.