FINNSNES: «Verdens tøffeste folk» er tittelen på boka, som er skrevet av journalist og forfatter Einar Kr. Holtet, som tidligere har gitt ut bøker som «Supermakt på sultegrensen» «En bår fra Vietnam».

I sin hittil siste bok forsøker forfatteren å utforske Vietnam gjennom fortellinger fra enkeltpersoner han har møtt i dette landet.

– De fleste av oss forbinder fortsatt Vietnam med krig. Først mot franske okkupanter fra til 1954, og senere i siste del av 1960-årene en borgerkrig mellom nord og sør, der amerikanerne utgjorde en stadig viktigere del av den Sør-Vietnamesiske krigføringen. Det Einar Kr. Holtet gjør med denne boka er blant annet å vise oss at dagens Vietnam er så mye mer enn en tidligere krigsskueplass, heter det i forlagets omtale av «Verdens tøffeste folk».

Massakrert

Likevel kommer ikke forfatteren unna det faktum at Vietnams historie er blodig og voldsom. At franske napalmbomber massakrerte lokalbefolkningen i en landsby ved slagfeltet Dien Bien Phu er i Norge forsatt en godt bevart hemmelighet. Holtet er dermed den første norske journalisten som beskriver de dramatiske hendelsene i landsbyen Noong Chew 25. april 1954. Dette er senere blitt stående som Frankrikets støreste militære skamplett, slik også amerikanerne pådro sin i My Lai i 1968.

Spørsmål

– Hva er det med Vietnam? Hva er det med dette landet, som ble istykkerslått av kriger, den ene etter den annen gjennom århudrer? Med et folk som alltid reiser seg, spør forfatteren blant annet.

Samtidig viser Holtet at dagens Vietnam er et samfunn i sterk vekst. Turister og næringsliv fra Norge og resten av verden opplever dette krigsskadde landet som en fredens oase som gradvis åpner for internasjonale investeringer, og som har sikret seg politisk støtte fra sine gamle fiender.

Vietnam er i dag bare en av fem stater i verden med kommunistisk ettpartistyre. Er det farlig for regimet i Honoi å planlegge for et demokrati, spør, Einar Kr. Holtet.