Siri ga ut beste bok i nord

Siri Pettersen er tildelt Havmannsprisen for beste nordnorske bok utgitt i fjor.

PRISVINNER Siri Pettersen, opprinnelig fra Sørreisa, er tildelt Havmannsprisen. 

BOK Romanen «Evna» er ført i penn av Siri Pettersen. 

kultur

SØRREISA: Det er nettsiden til Norsk Forfattersentrum som opplyser dette. Siri Pettersen, som opprinnelig er fra Sørreisa, begynte sin kunstneriske karriere som tegneserieskaper, der hun er mest kjent for tegneseriene «Anti-Klimaks», «Kråkene» og «Myrktid».

Siri Pettersen debuterte med første bok i Ravnering-trilogien, «Odinsbarn», i 2013. Hun har senere gitt ut romanene «Råta» (2014) og «Evna» (2015).

Juryens begrunnelse

Om årets vinner av Havmannsprisen skriver juryen blant annet:

«Ravneringene er en fantasytrilogi på norrøn grunn. Det er en atypisk fantasy med en hovedperson uten magiske krefter. Evna tar opp problemstillinger vi til daglig møter, ikke bare gjennom nyheter, som fjerne konflikter, men også i våre omgivelser lokalt og i vår lokale offentlige sfære. Hva er et menneske verd? Hvem er verd noe, og hvorfor? Evna problematiserer identitet og kulturmøte på en annerledes måte, og er et verdifullt bidrag til diskusjonene vi omgis av daglig, i de offentlige rommene vi beveger oss, nasjonalt og lokalt.

At boka i hovedsak er rettet mot unge mennesker, uten formaninger og bombastiske løsninger, kjennes spesielt rett og riktig. Pettersen har et nydelig språk som makter å etterlate dufter, smaker og et vell av følelser og bilder».

Jury

Prisvinneren er kåret av en fagjury som har vært ledet av Sissel Holtet, bibliotekkonsulent ved Nordland fylkesbibliotek og mangeårig medlem av juryen. Andre medlemmer i juryen har vært Sigrid Merethe Hanssen oppnevnt av Norsk forfattersentrum, Anita Ravn, forfatter og journalist og Gunnar Hagen, forfatter og bibliotekar ved Nasjonalbiblioteket.

Jurymedlem Sigrid Merethe Hanssen er som kjent fra Lenvik, og er datter av den avdøde forfatteren Arvid Hanssen, som regnes som en av landsdelens mest betydelige forfatter og poet.

Havmannprisen deles ut av Rana bibliotek i samarbeid med Nordland fylkesbibliotek og Helgeland Sparebank, sistnevnte gir prissummen på 50.000 kroner. Prisen støttes for øvrig av Ark Mo og Norsk Forfattersentrum Nord-Norge.

I statuttene for Havmannprisen heter det blant annet at prisen skal gå til en forfatter med markant nordnorsk tilknytning.