Havets gave på historisk grunn

Den er en av havets store delikatesser. Men har du prøvd den: seimølje?

SLØYER: Rusiske fisketurister i full gang med å sløye fisken de har fått.  Foto: Privat

Fiskebein. Og så var det å få fjerna fiskebeina slik som jeg har fått forklart at jeg skulle gjøre!  Foto: Privat

FILETERER: Her starter man på fileteringen av seien.   Foto: Privat

Slik lager du seimølje
Ingredienser - Antall: 4 porsjoner
  • 2 kilo fersk sei
  • Rikelig med lever
  • Potet
  • Flatbrød og smør
  • Fremgangsmåte: Det tar litt lengre tid å tilberede levra, så det er lurt å begynne med den. Du renser den på samme måte som torskelever, renser og presser den gjennomfingrene slik at kvitter deg med alt som heter trevler. Den rensa levra legger du i en kjele med litt vann, hel pepper og laurbærblader. Du lar levra trekke, til fisken er ferdig.
  • Den fileterte seien renses godt, kuttes i passende kokestykker og legges i godt saltet, kokende vann. Så skal fisken få lov til å trekke i omkring 10 minutter, før du serverer den. Den kan krølle seg, så du bør være litt forsiktig når du ta den opp med ei hullsleiv.
  • Flatbrød og godt smør til er med å toppe opplevelsen.
  • Drikketips: Noen foretrekker vann, noen vil ha hvitvin og andre sverger til øl og akevitt.
kortreist

«Om sommeren, når det er lange lyse netter, da er det tid for seifiske, da er det seien biter.

 Da var det mange som var ute i småbåten for å få fatt i seien. Med trøa hengende etter, kunne en lettvint legge årene under kneet når en så at det beit. Snøret var ikke lenger enn bambustrøa, så det gikk greit å få seien om bord. Det var bare å kikke etter måsen og krykkja, når de holdt et svare spetakkel et sted, var det bare å legge seg på årene og ro innimellom, så ble det litt på oss også», forteller Nils Harald Moe i sin bok «Tradisjonsmat fra nord».

Fiska sei

En gang i tiden, før fjernsynet, facebook og andre tekniske dubbeditter overtok fritiden vår, var det ikke uvanlig at man kunne dra på havet en ettermiddag eller kveld og fiske sei. Når vi var fornøyd med dagens fangst, dro vi hjem og sløya og fileterte fisken, rensa levra og så var det å koke mølje. Selvsagt inviterte man naboene og så kunne man sitte til langt på natt og kose seg med god spise.

Ny tid

Den tid er nok forbi for de fleste av oss, men i Hamn på Senja kan fisketuristene oppleve det samme. For tiden er det en god del russiske turister på besøk der, og de er kommet dit av en eneste grunn, å kunne dra på havet og fiske. Og fisken de får, blir tilberedt etter alle kunstens regler på kjøkkenet i Hamn og servert til middag samme kveld eller om fangsten er landa noe sent, dagen etter.

Fisketurister

- Den gruppa vi har her nå, var ute og fiska i går kveld. Vi hadde prøvd oss tidligere på dagen, men det var ikke den helt store fangsten, så det ble en ny omgang utpå kvelden. Og da gikk allting så mye bedre. Det ble en pen fangst, en fangst som skal bli dagens middag, nemlig seimølje. Så her får de sin egen fisk, nesten rett fra havet og på bordet, forteller restaurantsjef Dag Rune Toresen.

Fiskeværet

- Skulle jeg gjøre det helt rett etter gammel tradisjon, så skulle jeg la seien og levra trekke sammen. Det smaker best, men det ser ikke så veldig delikat ut når vi serverer det, så her lar vi levra og seien trekke hver for seg, forklarer kokken Lasse Wikberg.

I 1881 ble Hamn fiskevær og handelssted og i perioden 1925 til 1935 var Hamn i Senja et av de største fiskemottakene i hele Nord-Norge. I 1994 kunne Ivar Fredriksen åpne dørene til et ombygd anlegg, som siden da har vært et populært reiselivstilbud for kortreiste og langreiste turister.

(Folkebladet.no)

Si din mening: Du er hjertelig velkommen til å kommentere denne artikkelen (stengt mellom midnatt og kl. 06:00). Du må være innlogget på Facebook for å kunne kommentere. Upassende og injurierende innlegg vil bli slettet! Hele debatter kan også bli fjernet uten forvarsel.

Varsle om upassende innlegg her.

kortreist