Laksen over alle lakser

Laksen over alle lakser er denne varmrøkte pepperlaksen.

FILETER: Randi og Roar Karlsen med et brett ferdig krydra laksefileter.  Foto: Birger Caspersen

VED: Olaf Pettersen fyller på vedblandingen til røyking av pepperlaksen.  Foto: Birger Caspersen

FERDIG: Olav Pettersen tar ut den ferdig varmrøkte pepperlaksen.  Foto: Birger Caspersen

Oppskrift
Laksen varmes på rist i stekeovn, innpakket i folie. En smørklatt eller to i folien og vann i langpanna under rista hører med. Cirka 200 grader i 30 minutter. Beregn lengre tid dersom det er frossen laks.
  • Fruktsalat er et mye brukt tilbehør:
  • 2 store epler
  • 2 store appelsiner
  • 1 - 2 hg druer
  • Purreløk etter behov
  • 3 dl rømme
  • Frukten renses og kuttes i biter, druene splittes og steinene fjernes. Purren finhakkes. Rømmen tilsettes 2 spiseskjeer sukker, og det hele blandes godt.
  • Et annen tilsetting kan være agurkmiks (Bostonagurk) blandet med rømme. Kokte poteter eller potetsalat.
kortreist

- Vi begynte vel å produsere den varmrøkte pepperlaksen først på 90 tallet. Det hele starta egentlig med at svigerfar til min datter Randi, Knut Eilertsen, gikk på Næringsmiddelteknikk på Skjervøy. Der jobba de med mye og en av de tingene han interesserte seg mest for, var laks og forskjellige krydderblandinger. Han kom til meg og spurte om vi kunne gå sammen og prøve å lage et produkt ut fra det han var kommet fram til. Jeg tente på ideen og etter 14 dager med prøving og feiling, var vi kommet fram til det som er dagens varmrøkte pepperlaks, forteller en engasjert Roar Karlsen.

Hobbybasis

Til å begynne med solgte de den bare lokalt. Men så har det etter hvert blitt noen få butikker som har den, blant andre Eide Handel på Kvaløya og Eurospar på Finnsnes.

- Det har aldri blitt noe hovedprodukt for oss, du kan si at vi nesten driver med den varmrøkte pepperlaksen på hobbybasis. Salget har tatt seg opp år etter år og i 2013 var vi oppe i seks-sju tonn. Men til jul i år bomma vi nok, vi hadde beregna at det skulle gå et par tonn, og så var vi fri en god stund før jul. Artig at etterspørselen øker, og kjedelig at ikke alle vår kunder fikk det de var på jakt etter, forteller Randi Karlsen, som overtar pepperlaksen fra sin far, som driver og pensjonerer seg langsomt.

Det har vært snakk om å utvide produksjonen, blant annet har et Oslofirma vist stor interesse for laksen. Det er mange utenom nærområdet som også gjerne vil ha produktet, og det er ikke få pakker som blir sendt i posten.

Laksen røkes i et røkeskap de anskaffa på 70-tallet, og far og datter lurer på om smaken nemlig har noe med det spesielle skapet å gjøre. At krydderblandingen er spesiell er det ingen tvil om, og det er ikke få som har prøvd seg på å finne den, så den holdes strengt hemmelig.

Handverk

- I dag har vi et produkt som vi og våre kunder er meget fornøyd med. Det er et produkt som du vel kan si er et handverk. Skal vi satse på storproduksjon, blir det et industriprodukt og det spørs om vi da klarer å beholde dagens smak og konsistens. Et første trinn på den vegen kunne kanskje være å satse på to skift, sier Randi Karlsen ettertenksomt.

Produksjonen har starta opp igjen i disse dager, og om ikke så lenge kan de utålmodige kundene atter finne den varmrøkte pepperlaksen fra Husøy i frysediskene til de utvalgte butikkene.

- Utrolig mye

- Det går utrolig mye av den varmrøkte pepperlaksen. Spesielt ved høytider som jul og påske, og så når det er konfirmasjoner. Vi kunne ha solgt mye mer til jul, men ble dessverre fri, forteller ferskvaresjef på Europris, Silje Aune.

- Det er mange «søringer» som spør etter denne laksen. De har enten hørt om den eller smakt den ved en spesiell anledning, og de lurer på om de kan få kjøpt de andre steder. Den er ikke spesiell dyr heller, mener de, sammenlignet med røykelaks eller den laksen man bruker til shusi, forteller hun.

- Gikk unna

- Vi ble fri for Brødrene Karsens varmrøkte pepperlaks til jul i 2012, så i 2013 hadde vi sørga for å ha nok på lager til våre mange kunder. Vi ville ikke risikere å måtte si nei nok en gang, til de som ønsker å ha denne utrøkte delikatessen til jul i år også. Og den gikk unna, det må jeg si. Det er en meget etterspurt vare, spesielt til de store høytidene, men den går godt unna resten av året også, sier en godt fornøyd daglig leder av Eide Handel, Bård Pettersen.

- Vi er mektig stolte av at vi er den eneste i Tromsø området som kan tilby denne utsøkte varen, legger han til.

(Folkebladet.no)

Si din mening: Du er hjertelig velkommen til å kommentere denne artikkelen (stengt mellom midnatt og kl. 06:00). Du må være innlogget på Facebook for å kunne kommentere. Upassende og injurierende innlegg vil bli slettet! Hele debatter kan også bli fjernet uten forvarsel.

Varsle om upassende innlegg her.

kortreist