Denne safarien glemmer du aldri

Her går drømmen om hvalsafari i oppfyllelse.

MYE: Mange hvaler på Bergsfjorden på yttersida av Senja.  Foto: Birger Caspersen

HALE: Halen til knølhvalen er et imponerende skue.  Foto: Birger Caspersen

DELTAKERNE: Fra venstre: Trude Mørkved, Dag Strømholt, Lisa Grande, Yngve Kristiansen og Thea Strømholt.  Foto: Birger Caspersen

Ikke bare fin å se på
  • Helgrillet Hvalstek blir til den deiligste Hvalbiff - som vil imponere de aller fleste. Ingredienser:
  • 180 gr kjøtt pr. pers.
  • krydderolje (4 ss olje rørt sammen med timian, persille og basilikum) havsalt.
  • Bakte grønnsaker i folie på grill
  • 100 gr grønnsaker i strimler og biter.
  • Salt og pepper.
  • 0,5 desiliter fløte.
  • Kutt kjøttet slik at tykkelsen blir jevn (som en indrefilet av okse). Pensle kjøttet med krydderolje og ha på pepper og havsalt. Grilles på god og varm grill. snues ofte Ca. 12-15 min. La kjøttet hvile i noen min. før man kutter det opp i finger tykkeskiver. Foliebakte grønnsaker: Kutt grønnsakene i strimler og biter og legg dem på stekefolie Brett opp kantene ha på følte, salt og pepper Lukk folien helt tett Bakes på grillen i ca 8 min. Serveringstips: Bakte poteter, fløte gratinerte poteter og lignende. (Kilde: Hvalbiff.no)
kortreist

Store mengder hval jakter på sildestimer i fjordene - og dèt tiltrekker seg selvfølgelig nysgjerrige turister.

Vi ble med på jakt etter hval.

Jakten på mat

De store sildestimene som har begynt å besøke fjordene utenfor Senja i desember og januar, tiltrekker seg store mengder hval som mesker seg på havets sølv.

Det er igjen en happening som er utrolig å følge på nært hold, og flere kan i dag tilby turer på havet for turister og andre nysgjerrige.

En av disse er reiselivsaktøren Basecamp Senja , med base på Skaland.

Lyset

- Vi har satsa bevisst på turister som gjerne vil oppleve to ting. For det første nordlyset og for det andre den yrende mengden av hval som er i fjordene nå.

Nordlyset kan vi ikke garantere, men det er stor sannsynlighet at de får se store mengder med hval på meget nært hold.

Så langt har vi hatt 100 prosent treff. Dette har vært et meget attraktivt tilbud for europeere og østlendinger, men det har vært heller laber lokal interesse, forteller daglig leder i Basecamp Senja, Trude Mørkved.

Mektig opplevelse

Folkebladet fikk følge med en tur med lokale interesserte og fikk en mektig opplevelse. Turen gikk med ekspedisjonsbåten, en gummibåt med myk bunn under aluminiumsdekk, en 23 fots Zodiak med 175 hk motor, med plass til 12 personer.

Alle ble utstyrt med varmedresser med innbygget redningsvester, og vi fikk et kort sikkerhetskurs før man dro på havet.

På vår tur var det fem deltakere, i tillegg til båtfører Dag Strømholt.

Turen gikk ut fra Skaland, og ute i Bergsfjorden var det rikelig med knølhval og spekkhuggere, som storkoste seg med sild. Hvalene var ganske nær båten, så man både så, hørte og lukta den.

Etter en stund dro vi forbi Hamn til Ballesvikbotn, og der var det virkelig store mengder med hval. Faktisk var det flokker på 15-20 hval.

- Det er første gangen jeg er på hvalsafari, men jeg har hatt lyst lenge. Jeg har sett hval og spekkhuggere når jeg har vært på fisketur, men aldri på så nært hold som i dag. Det var nesten utrolig nært. Men det var ikke det minste nifst, når de kom nær båten, selv om jeg skvatt første gangen. Jeg hadde ikke fulgt godt nok med og plutselig var der en hval så nær at jeg kunne ta på den!

Det ble litt kaldt på slutten, men jeg ville ikke ha gått glipp av turen innom Ballesvika for alt i verden, mente Thea Strømholt.

Hvalsafari

Det var også første gangen Yngve Kristiansen var på hvalsafari.

- Jeg har lest om all denne hvalen i Folkebladet, og da jeg så en video på nettavisen, bestemte jeg meg for at dette må jeg bare få med meg. Jeg har aldri vært så nær en hval før, og i og med at du får med deg alle elementene, lyd, lukt og syn, så ga det en helt egen opplevelse. Alle elementene på en gang, det var en opplevelse jeg sikkert kommer til å fortelle mine venner mange, mange ganger. Det nærmeste jeg har vært en hval før er ei hvalgryte, og her hadde jeg 30 tonn rett ved siden av meg. Rett og slett utrolig, mente han.

Kom deg ut

- Det var en mektig opplevelse å få se en hval så nært. Jeg har sett dem på havet før når vi har fiska, men ikke så nært som nå. Veldig fascinerende, også det at du ikke kjenner kroppsspråket deres. Er de irritert over at vi er her eller er de bare nysgjerrige? Det vet man ikke. Vi har jo hatt hvaler her ute nå i to-tre år, og jeg har studert dem nærmere med kikkert, men den er på et vis et historisk dyr. Jeg kan huske at når jeg var liten, var det en død hval som stranda her og lukta ille. Den slepte de ut på havet og sprengte slik at den sank.

Lisa Grande har bare lovord å si om å dra på hvalsafari.

- Jeg anbefaler folk å komme seg opp av sofaen og få med seg det som foregår. Ta en guida tur og opplev det på nært hold, før det er slutt og hvalene har dratt et annet sted, sier en engasjert Lisa Grande.

PS: Langs hele kysten av Norge arrangeres det hvalsafari på denne tiden av året. Tips oss på vår facebookside til venstre - om andre steder vi kan oppleve dette vintereventyret.

(Folkebladet.no)

Si din mening: Du er hjertelig velkommen til å kommentere denne artikkelen (stengt mellom midnatt og kl. 06:00). Du må være innlogget på Facebook for å kunne kommentere. Upassende og injurierende innlegg vil bli slettet! Hele debatter kan også bli fjernet uten forvarsel.

Varsle om upassende innlegg her.

kortreist