Magi fra innerst til ytterst

Med utgangspunkt i det gamle posthuset på Skaland kan du oppleve Nord-Norges best bevarte hemmelighet, yttersia av Senja.

Vertskapet. Trude Mørkved og Dag Erlend Strømholt åpner for ville, vakre og spennende opplevelser på eventyrøya Senja. Med Bergsfjorden som nærmeste nabo er det kort vei til eventyret.   Foto: Eirik Dahl

Jordhuset i Vesterfjell i vinterdrakt.  Foto: Privat

Base for vakre eventyr. Det nyrestaurerte posthuset på Skaland har sengeplass til ti personer og er utgangspunktet for utforsking av den vakre Bergsfjorden.  Foto: Privat

Om Basekamp Senja
ÅRSTID: Vår, sommer, høst og vinterVANSKELIGHET: Middels
  • Basecamp Senja (ekstern lenke) tilbyr muligheter til å oppleve Senja med spektakulær natur, spennende historie og besøke kulturminner i fjorden eller på fjellet. Basecamp Senja har to baser: Posthuset og Jordhuset.
  • Det gamle posthuset på Skaland på yttersia av Senja, cirka 60 km fra Finnsnes, er nyrestaurert og ombygget til en koselig lodge. Posthuset ligger idyllisk til, helt i sjøkanten av den spennende Bergsfjorden. Posthuset inneholder ti soveplasser på loftet (sovealkover), langbord på kjøkkenet og felles dusj og toalett på gangen.
  • Jordhuset ligger lunt til i den lille jordbruksbygda på Vesterfjell i Tranøy, 20 kilometer fra Finnsnes. Jordhuset er bygget av lokale gründere og har en flott atmosfære med gruve inne og plass til 70 personer. I Jordhuset arrangeres Senja-aftener med lokal mat, julebord, årsfester, aktiviteter, stille møter og er dessuten en fin startplass for Senja-ekspedisjonene.
  • Bergsfjorden er en cirka 15 kilometer lang fjord på ytre Senja i Troms. Hele fjorden tilhører Berg kommune. Fjorden er preget av et mer åpent landskap enn mange av de andre fjordene på yttersida av Senja. Dette gjelder særlig for den ytre delen av fjorden. Bergsfjorden har dessuten en meget tallrik skjærgård, Bergsøyan. De største øyene er Ertnøya, Store Færøya og Kjøpmannsøya.
kortreist

Ideen bak Basecamp Senja er å tilby aktiviteter og gode opplevelser i et fantastisk landskap, hånd i hånd med god mat. Svalbardentusiasten Trude Mørkved hadde lenge gått og sett hvilke muligheter eventyrøya Senja hadde å by på i reiselivssammenheng før hun hoppet i det og startet på arbeidet med å realisere reiselivsplanene. Nå, snart fem år og flere tusen arbeidstimer senere, kan hun og partner Dag Erlend Strømholt åpne dørene til ville, vakre og rause opplevelser på Norges nest største øy.

– Vi ønsker å raffinere fantastiske Senja. Det er magi fra innerst til ytterst, kanskje mest der ute, sier Mørkved som har hele 1.569 kvadratkilometer å boltre seg på når gjestene skal tas med på eventyr.

To baser

Porten til innlands-Senja ligger i Jordhuset på Vesterfjell, et lite langhus bygget med inspirasjon fra vikingtiden. Både hus og inventar er laget av tømmer fra Målselv, mens serviset er designet og laget av keramikk-kunstneren Eilif Henriksen fra Vesterfjell. Jordhuset er utgangspunkt for kulinariske opplevelser og formidling av Senjas rike historie. Huset har plass til hele 70 gjester i en lun og varm atmosfære.

For opplevelser på den ville værharde yttersia er det nyrestaurerte posthuset på Skaland utgangspunkt. Post- og skipsekspedisjonen, som var i drift helt fram til 1991, har nå fått en veritabel ansiktsløftning, samtidig som det har blitt fylt med nytt innhold.

Spektakulære Bergsfjorden

Med overnattingsplass til ti og alt av fasiliteter på plass utgjør posthuset den perfekte basen for å utforske den spennende skjærgården i Bergsfjorden. 90 øyer med tilhørende holmer og skjær, hvor sjøfugl og sel finnes i rikt monn, er lett tilgjengelig i Basecamp Senjas 23 fot store ekspedisjonsbåt, som tar inntil 12 passasjerer.

– Bergsfjorden har en utrolig spennende historie med både gruvedrift, fiskeri og stillinger fra andre verdenskrig, ved siden av det rike dyre og fuglelivet, sier Mørkved, som har fått dispensasjon fra vernebestemmelsene hos Fylkesmannen i Troms til å etablere en liten fjordcamp i det som ellers er et landskapsvernområde.

Leiren vil bestå av et kjøkkentelt med muligheter for å servere spennende lunsjer på Kjøpmannsøya.

Fjord, fjell og nasjonalpark

Basecamp Senja har mer enn bare våte, ville eventyr på yttersia å tilby. For de som søker skogens ro og fred er Ånderdalen nasjonalpark med sine urgamle sølvfuruer verdt et besøk. Et alternativ er en tur langs nasjonal turistvei som snor seg inn og ut av yttersidas fjorder, som ligger der omkranset av høye fjell. Besøkende tas med til de to flotte utkikkspunktene Tungeneset og Bergsbotn, som begge gir en unik utsikt til Senjas vakre og ville natur.

– Senja har mange likhetstrekk med Svalbard. Her er masse urørt natur som bare venter på å bli utforsket. Senja, og kanskje aller mest yttersia, er Nord-Norges best bevarte hemmelighet, sier Mørkved og ønsker alle velkommen til å utforske eventyrøya Senjas fantastiske natur.

(Folkebladet.no)

Si din mening: Du er hjertelig velkommen til å kommentere denne artikkelen (stengt mellom midnatt og kl. 06:00). Du må være innlogget på Facebook for å kunne kommentere. Upassende og injurierende innlegg vil bli slettet! Hele debatter kan også bli fjernet uten forvarsel.

Varsle om upassende innlegg her.

kortreist