Hvordan kan vi som blir nyutdannede til sommeren gjøre det beste i denne situasjonen? spør ukens innsender. Hvordan kan vi som blir nyutdannede til sommeren gjøre det beste i denne situasjonen? spør ukens innsender. Foto: Shutterstock

Hun er nyutdannet og usikker på hvordan hun får jobb i koronakrisen. Jobbeksperten har særlig ett råd.

Ansettelser er satt på vent, og det legges sjelden ut nye jobbannonser. Dette bør nyutdannede gjøre nå.

Våre jobbeksperter svarer på spørsmål om karriere, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til jobbekspertene ved å klikke deg inn på en av dem nederst i denne saken eller sende en mail til karrierekoden@schibsted.no. Merk emnefeltet med «Jobbeksperten».

Spørsmål: Jeg er student og kommer til å bli ferdig med min mastergrad i slutten av mai. Etter det håper jeg på å komme ut i jobb, og har siden januar jevnlig fulgt med på jobbannonser og sendt søknader. I og med koronapandemien blir dette dog litt vanskeligere. Flere ansettelsesprosesser er blitt satt på hold, og det legges sjelden ut nye jobbannonser. Hvordan kan vi som blir nyutdannede til sommeren gjøre det beste i denne situasjonen?

Guri Larsen, jobbekspert. Foto: Jan T. Espedal

Jobbeksperten: Tusen takk for spørsmålet ditt. Det er helt sikkert svært mange som sitter med det samme spørsmålet akkurat i disse dager.

Vi er nå oppe i en krise av nesten ubegripelige dimensjoner, en krise som rammer oss alle på en eller annen måte. Antall arbeidsledige har eksplodert opp til nivåer ingen av oss har kunnet forestille seg skje i Norge. Hvor lang tid det vil ta før arbeidsmarkedet friskmeldes er det ingen som vet, men det snakkes om tidligst i 2021 blant noen analytikere.

Jeg vet jo ikke hva slags utdannelse du tar, men jeg er helt sikker på at i det lange løp, så vil en god utdannelse alltid være lønnsom. Det er viktig å huske på at tiden er en viktig faktor, som de fleste mister av syne når man står midt oppe i en vanskelig situasjon. Men det vil bli bedre.

Senk kravene

Min anbefaling til deg er at du bretter opp ermene og senker kravene til hvilken jobb du skal ha det første og andre året etter at du er ferdig utdannet. Det er alltid bedre å ha en jobb, enn ikke å få brukt utdannelsen sin fullt ut med en gang.

Det vil være bruk for hender og hoder i ulike roller når vi begynner å jobbe oss tilbake til normalen, og jeg er sikker på at mange av oss vil komme til å løse oppgaver vi ikke så for oss for bare fire–seks uker siden. Et annet alternativ er å bygge videre på utdannelsen din, men det krever jo selvsagt at du har økonomi til dette. Dersom myndighetene legger om ordningene til studiestøtte i en periode, så kan det hende at dette kan være en mulighet også.

Jeg ønsker deg all mulig lykke til!

  • Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppe for Karriere.