I tillegg til en dobling av verdien siden 2014, har verdien på investeringen til Øyvind Osjord blitt skånet for koronakrisen. I tillegg til en dobling av verdien siden 2014, har verdien på investeringen til Øyvind Osjord blitt skånet for koronakrisen. Foto: Privat

Droppet aksjer og eiendom – tjente 100.000 kroner

Øyvind Osjord bestemte seg for å trosse sunn fornuft og investerte pengene sine i et utradisjonelt marked. Dette mener ekspertene.

Øyvind Osjord ønsket å tjene penger, men under økonomistudiene skjønte 26-åringen at han som hobbyinvestor aldri ville klare å konkurrere mot profesjonelle forvaltere og aksjeplukkere.

Som student ved Universitetet i Edinburgh ble Osjord ved en tilfeldighet dratt inn som medlem i whiskyklubben Water of Life Society (WOLS). Det ble starten på en pensjonssparing utenom det vanlige.

Osjord syntes det var spennende å lære om historien, destillasjonsprosessen og ikke minst smaken i forskjellig whisky. Men det var først og fremst det attraktive markedet for kjøp og salg som etter hvert skulle fenge ham.

67 flasker til en verdi av 200.000 kroner

En dag i 2014 hadde WOLS et møte om investeringsmuligheter og verdien i whisky som spareobjekt. Dette inspirerte Osjord til å se nærmere på whisky som pensjonssparing.

I dag har han er samling med 67 flasker fra destilleriet The Macallan, med et verdispenn på 500 til 18.000 kroner flasken. Han har investert rundt 100.000 kroner siden 2014. I samme periode har verdien på samlingen doblet seg.

– Jeg følger hva flaskene mine går for på internasjonale auksjoner jevnlig. Men dette er en langsiktig investering, som jeg håper å kapitalisere på når jeg blir pensjonist, sier Osjord.

Osjord begrunner valget av The Macallen med denne dedikerte fanskaren og trekker paralleller med klokkemerket Rolex.

– The Macallan appellerer til samlere og entusiaster, så vel som rike og velstående. På den måten klarer de å appellere til en større gruppe enn mange andre.

Macallan Reflextion (i midten) er flaggskipet blant de dyrere whiskyene i samlingen til Øyvind Osjord. Det var hans første kjøp av en whisky over 8.000 kroner. I dag koster den over 9.500 kroner på Vinmonopolet. Foto: Privat

«Det flytende gull»

Dedikerte samlere og profittjagende investorer kjemper om de samme dyrebare dråpene. Whisky blir av noen omtalt som «det flytende gull».

Spesielt The Macallan har kultstatus blant whiskyinvestorer og samlere, forklarer lederen i Norsk whiskyforbund, Bjørn Rasen.

Han sier interessen for whisky som investeringsobjekt skjøt i været for rundt ti år siden. Veksten er drevet fra Nord-Amerika og Asia. Rasen mener utviklingen er uheldig.

– Det er er synd at prisene blir så høye bare fordi investorer vil ha flasker stående på hylla. At whisket av ypperste klasse aldri blir drukket, er rett og slett tragisk, sier Rasen.

Vis fakta ↓
Øyvind Osjord beste tips til hvordan tenke frem utradisjonelle investeringer:
De 67 flaskene som Oksfjord har kjøpt i rykk og napp siden 2014, har mer enn doblet seg i verdi. Alle er av merket Macallan. Foto: Privat

Nordmenn blar opp som aldri før

Selv om samlingen til Osjord er stor, søker han aktivt etter nye flasker. Det er han ikke alene om.

Siden 2009 har Vinmonopolet hatt en kraftig salgsøkning av whisky til over 2000 kroner flasken. Markedet er lite, men tallene viser en vekst på 523 prosent økning i antall solgte liter i samme periode.

Om flaskene kjøpes for egen nytelse eller som investeringsobjekt, har ikke Vinmonopolet oversikt over.

16. april ble det satt ny rekord for Iciros Jack of Spades hos Blomqvist. Forrige rekord var i april 2019, da en Macallan Single Highland Malt The Anniversary Malt 25 Yo 1957 gikk for «bare» 36.000 kroner. Foto: Faksimile: Blomqvist nettauksjoner

Den dyreste whiskyen solgt i Vinmonopolet er Highland Park 50 Yo. Denne ble solgt i 2019 og kostet 110.999 kroner.

På nettsiden thewhiskyexchange er den samme flasken nå til salgs for nesten 230.000 kroner, etter dagens kurs.

I Norge er det Blomqvist nettauksjoner som, på vegne av Vinmonopolet, auksjonerer eksklusiv whisky til høystbydende.

Senest fredag 16. april satt auksjonshuset nok en prisrekord: En flaske Japansk Hanyu single malt Iciros Jack of Spades, gikk for 115.000 kroner. Verdivurderingen var 35.000 kroner.

Osjord slo også til på auksjonen samme dag. Han fikk kloen i hele Macallan Decades Collection på fire flasker: Macallan Twenties, Macallan Thirties, Macallan Fourties og Macallan fifties, til en samlet pris på 12.500.

Her viser Osjord frem en Macallan edition no. 3. Denne er en del av Macallan’s Expression-serie, hvor eksperter har valgt fat og definerte lukt- og smaksprofil på whiskyen. Foto: Privat

– Høres risikabelt ut

Vi har hørt med noen av Norges fremste forbrukerøkonomer om whisky er en klok investering.

Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank er litt lunken til ideen:

– Jeg håper han også sparer i andre ting. Det å satse pensjonssparingen sin kun på whisky høres risikabelt ut.

Derya Incedursun i Nordea sier det derimot ikke finnes grenser på hva man kan tjene penger på:

– Noen uker tilbake prøvde folk å selge dopapir på finn.no for skyhøye priser. Jeg prøver ikke å sammenligne whisky med dopapir, men det er et eksempel på at «kreativiteten» har ingen grenser, sier hun.

Incedursun understreker likevel at hun personlig ikke ville gått for whisky-sparing.

Osjord tar det hele med knusende ro. For mens koronapandemien har sendt verdien på børser verden rundt nedover, har verdien til Osjord whisky samlingen holdt seg.

Rare Whisky-indeksen, som følger prisutviklingen på 100 utvalgte luksus-whisky, har steget med 580 prosent siden 2010.

Vis fakta ↓
Forbrukerøkonomenes tips til utradisjonelle investeringer
Osjord er ikke langt unna å ha en komplett samling av alle Macallan-utgavene som har kommer de siste 20 årene. Etter hvert vil han jobbe seg bakover til eldre utgaver, men da er prisene vesentlig høyere. Foto: Privat

Handler om mer enn penger

Osjord har vært gjennom mange runder med seg selv om egen sparing og investering. Han er likevel overbevist om at whisky er det riktige valget for ham.

Han vet at passive indeksfond er fornuftig, men synes det er litt kjedelig. Han tenner på det som er litt annerledes.

– Jeg interesserer meg for de fleste ting hvor det går an å tjene penger, men jeg trives best i små nisjer. Gjerne hvor det finnes et usett potensial. Da er det lettere å bli blant de beste, sier Osjord.

Osjord er siviløkonom med fortid i nordisk private equity. I dag jobber han som finansdirektør i et industrikonsern på Vestlandet. Foto: Ketil Blom Haugstulen