Gulløye – den nordnorske poteten som passer perfekt til julemiddagen

Potetsorten Gulløye fra Nord-Norge er dyrket lokalt og passer perfekt til tradisjonsmaten i jula.

foto
GODT TIL JUL: Gulløye fra Nord-Norge har en kraftig potetsmak som passer perfekt til julens festmiddager, sier markedsansvarlig Elise Log i Tromspotet.
Annonsørinnhold produsert av iNord

Enten du er på team ribbe, pinnekjøtt eller lutefisk, er potet et naturlig tilbehør til julas mange høytidsmiddager.

– Gulløye er en nordnorsk matskatt med en helt spesiell historie som passer perfekt til julemiddagen, sier markedsansvarlig Elise Log i Tromspotet.

Kom til Norge med rallaren

Historien forteller at Gulløye kom i skreppa med rallarene. De svenske arbeiderne kom til Nord-Norge på begynnelsen av 1900-tallet for å bygge jernbane.

– Potetsorten viste seg å trives veldig godt under midnattssola i Nord-Norge. Den er en polarpotet, som vokser best i det nordnorske klimaet og i nordnorsk jord, forteller Log.

foto
RØDE ØYNE: De røde øynene (groehullene) gjør at alle kjenner igjen Gulløye fra Nord-Norge.

Nord-Norges svar på Champagne

Denne nordnorske matskatten har også oppnådd statusen «Beskyttet Opprinnelsesbetegnelse». Det er en offentlig merkeordning som gir lovbeskyttelse til tradisjonsmat på samme måte som Parmaskinke fra Italia og Champagne fra Frankrike.

– Merkeordningen skal beskytte mat som har særpreg og er tilhørende i en bestemt region, og Gulløye fra Nord-Norge fikk denne beskyttelsen i 2007.

Med sitt karakteristiske gule skall med de røde øynene (groehull) er det likevel mange som raskt kjenner igjen sorten.

– Mange har et sentimentalt forhold til Gulløye, og beskriver den som sin barndoms potet.

Det finnes til og med en egen Facebook-side for Gulløye-entusiastene.

Perfekt til kraftig julemat

Gulløye er en melen potet med høyt tørrstoff. Den kraftige smaken gjør at den skaper en perfekt balanse til julemat som ribbe, pinnekjøtt eller lutefisk.

– Disse egenskapene gjør den svært godt egnet til julemat. Melne poteter suger til seg fett og kraft, noe som tradisjonell julemat ofte har.

Jula er også potetens høytid, og i mange av de tradisjonsrike julemiddagene har poteten en sentral plass.

– Hvis du er opptatt av tradisjoner, så høyner det måltidet dersom du også serverer en potetsort som har en nordnorsk tilknytning.

foto
JULEMAT: Enten du serverer pinnekjøtt, ribbe eller lutefisk er Gulløye fra Nord-Norge det aller beste tilbehøret.

Gulløye dyrkes i Målselv

Det er produsentorganisasjonen Ottar som er rettmessig bruker av betegnelsen Gulløye fra Nord-Norge, og den dyrkes av lokale produsenter. Tromspotet på Silsand pakker og distribuerer den, og så selges den i dagligvarebutikker over hele landet.

– Gulløye kan være en lunefull sort, og det krever kunnskap for å dyrke den. Tidligere var den helt vanlig i folks potetland, men den forsvant da andre enklere sorter dukket opp.

Barndommens potet

For 25 år siden var det noen Gulløye-entusiaster som satte i gang arbeidet for å bevare sorten.

– Gulløye holdt på å gå tapt, men heldigvis ble det gjort noen tiltak. I dag kan vi glede oss over en gourmetpotet som er produsert lokalt og som hever ethvert måltid.

Gulløye produseres i begrenset mengde, og det er nå denne poteten er i sesong.

foto
LOKALT PRODUSERT: Gulløye fra Nord-Norge er en kortreist, lokalprodusert potet.

Oppskrift – slik tilbereder du Gulløya

På grunn av høy mengde tørrstoff i poteten, er det lett at Gulløye sprekker når den kokes. Markedsansvarlig Elise Log er også kokk, og har selvfølgelig noen knep å lære bort.

– For å lykkes med Gulløye, skal den ikke kokes. Selv foretrekker jeg å dampe, ler hun.

Da legger du en damprist i bunnen av kjelen, fyller vann i bunn og legger potetene oppå risten.

Hvis du derimot skal koke Gulløye, er dette den beste framgangsmåten:

  • Legg Gulløye tett i gryta

  • Fyll på vann og la det koke opp

  • Skru ned varmen og la det stå å syde

  • La stå i cirka 25 minutter, men sjekk med en potetnål, eller spiss kniv om poteten er ferdig.

La Gulløye dampe eller koke med skallet på, da får du med deg alle de gode næringsstoffene som ligger rett under skallet.

– En god kollega av meg sier at når du spiser Gulløye, er det som om midnattsola er pakket inn i skallet!

Dersom du ønsker Gulløye til julemiddagen, finner du poteten i din dagligvarebutikk – og hvis de ikke har den, spør og så kan den bestilles inn.

foto