På tide å male hus og beise terrasse? Slik oppnår du det beste resultatet!

Det finnes mange feller å gå i når man skal gi huset et ansiktsløft på våren. Heldigvis er det kort vei til gode råd – de får du hos Fargerike Finnsnes!

foto
GODE RÅD: Håvard Winther, og kollegaene hans på Fargerike Finnsnes, kan gi gode råd til alle som skal male, eller beise. Foto: Kariann Bjørnerøy/Folkebladet Marked
Annonsørinnhold produsert av iNord

Ja, nå er det den tiden av året igjen – tiden for å se over hus, veranda og terrasse, og gjøre litt nødvendig vedlikehold.

– Selv om våren gjerne er litt sein her i nord, så begynner det å bli tid for å gjøre litt male- og beisearbeid utendørs nå, sier Håvard Winther på Fargerike Finnsnes.

– Vi hjelper gjerne kundene våre med råd om hvordan de oppnår det beste resultatet!

Lang erfaring

På Fargerike Finnsnes har de mange års erfaring, og de deler mer enn gjerne av kunnskapen sin.

– Vi opplever ofte at folk har spørsmål, og gjerne vil ha råd om hvordan de skal gjøre en best mulig jobb. Da gjør vi så godt vi kan for at de skal unngå alle kjedelige «feller», sier Winther.

En av de klassiske fellene er å slurve med grunnarbeid, før du starter male- eller beisejobben. For det er dessverre ingen snarvei til et pent og holdbart sluttresultat.

– Man må rett og slett bare brette opp ermene, og gjøre jobben. Plusset er at dersom man gjør en grundig og god jobb første gang, så er det lenge til neste gang man trenger å male, trøster Winther.

Les også: Interiørkonsulent Wenche er klar for hjemmebesøk: – Nå vil folk ha farger!

foto
NYTTIG VERKTØY: Håvard Winther anbefaler verktøyet EasyPad, som gjør det lettere å påføre riktig mengde terrassebeis. Foto: Kariann Bjørnerøy/Folkebladet Marked

Beising av terrasse

Winther opplever titt og ofte å få folk innom butikken som forteller at de har beiset, men at beisen flasser av etter første vinter.

– Da har man som regel brukt for mye beis, forteller Winther.

– Vi på Fargerike kan gi gode instrukser om hvordan man skal beise på riktig måte, slik at man unngår det, legger han til.

Når man begynner beisejobben anbefaler Winther at man starter med å dekke til steder der terrasserens, eller terrassebeis ikke skal være. Terrasserens er etsende, og her trenger man vernebriller og hansker før man begynner å vaske og skrubbe terrassen med terrasseskrubb. Dette er noe man kan gjøre en regnfull dag.

– Videre må man skylle godt av terrassen, og siden la den tørke.

Utstyret er viktig, og Winther forteller at verktøyet EasyPad er noe mange setter pris på. Det er et forholdsvis nytt produkt som gjør det lettere å påføre riktig mengde terrassebeis, slik at man får et godt sluttresultat. EasyPad kan også utstyres med slipepapir, slik at man kan slipe vekk fiberreisning etter bruk av terrasserens og skrubb. Man kan også feste forlengerskaft på EasyPad.

– Når man skal i gang med beisingen, bør man velge en dag med oppholdsvær, men ikke sterk sol. Kvaliteten på produktene man bruker er naturligvis også viktig for et best mulig resultat. Baron Extra terrassebeis er et eksempel på en sterk og god beis, som kundene er meget fornøyde med, sier Winther.

foto
FAVORITT: Når det gjelder fasademaling, er det Baron Ultra som er bestselgeren hos Fargerike Finnsnes. Foto: Kariann Bjørnerøy/Folkebladet Marked

Male hus

Når man skal male huset er det viktig å sørge for at man har riktig utstyr tilgjengelig. Et forlengerskaft er godt å ha, og kan brukes i alle prosesser i malejobben. Videre behøver man dekningsfolie, vaskekost, malingsskrape, pensler og ruller.

– Det er igjen viktig å begynne med å dekke til steder man ikke vil søle verken kraftvask, eller maling på. Det kan være blomsterbed, vinduer og terrasse. Så vasker man huset med kraftvask, og skyller grundig av. La huset tørke godt, sier Winther.

– Grunnen til at det er så viktig å vaske huset før man maler, er at det samler seg både støv og fett på veggene. Fettet kommer fra trepollen, særlig fra bjørkeskog. Dette må vaskes bort, ellers kan malingen løsne, forklarer han.

Når huset er tørt, kan man begynne å skrape av gammel maling som er løs, og påføre grunning på flekkene. Malejobben burde gjøres i oppholdsvær, men ikke i sterk sol.

– Velg en malingstype som holder lenge. Nye Baron Brilliant er en selvrensende hybridmaling som holder fargen og beskyttelsen oppe i årevis. I tillegg har vi bestselgeren gjennom mange år, Baron Ultra, som kundene har lang og god erfaring med. Det er de malingsproduktene vi selger mest av, forteller Winther.

Årlig vedlikehold

Gjør man en grundig og god jobb med malinga, får man mange års pause før man må gjenta jobben.

– Men det kan allikevel være lurt å gjøre litt årlig vedlikehold. Man kan gjerne vaske huset en gang i året, nettopp på grunn av alt støv og pollen. Dersom det setter seg i kledningen, kan det bli grobunn for sopp. Ved å vaske huset en gang i året, vil malingen holde lengre, råder Winther.

foto
ANBEFALER: Et forlengerskaft er godt å ha, og kan brukes i alle prosesser i malejobben, sier Håvard Winther. Foto: Kariann Bjørnerøy/Folkebladet Marked

Murmaling

Han minner også om murmaling, som han opplever at de færreste tenker på.

– Det er utrolig lurt å gjøre! Vask muren, la den tørke, og mal på. Nyere murer krever også murgrunning, sier han.

– Muren slites også, men det er ikke like lett å merke det. Murmaling vil gi muren en oppfriskning, og økt beskyttelse. Det tar vare på muren, og hindrer at vann trenger inn.

Gode produkter til malejobben

Til slutt minner Winther på å ta vare på verktøyene.

– Det er kjekt å ha penselrens tilgjengelig, slik at man får vasket utstyret når man er ferdig å beise eller male. På den måten varer det lengre.

Fargerike Finnsnes har et stort utvalg produkter til beise- og malingsjobben, og Winther opplever ofte å få spørsmål fra kunder om hva de burde velge.

– Vi har veldig mange gode produkter, og vi bistår gjerne kundene i valget, slik at de får det som passer deres behov best. Kom gjerne innom, så hjelper vi!

foto