Mina (17) drømmer om jobb på oljeplattform. Veien dit har startet på Senja vgs.

Det var første året på videregående skole at Mina Salangli (17) ble fast bestemt på at hun ville jobbe offshore. Derfor har hun nå valgt «Kjemiprosess- og laboratoriefag» på Senja vgs.

foto
17-åringen Mina Salangli har valgt kjemiprosess- og laboratoriefag på Senja videregående. Foto: Kariann Bjørnerøy, Folkebladet Marked
Annonsørinnhold produsert av iNord

– Først året på videregående hadde vi Equinor på besøk, og det så utrolig spennende ut å jobbe offshore! Oljeplattformene er nesten som egne små samfunn, der alle bor, jobber og utvikler seg sammen, sier Mina Salangli (17) fra Storsteinnes.

Hun valgte å søke seg inn på «Teknologi- og industrifag (TIF)» da hun skulle begynne den videregående utdannelsen sin.

På Senja vgs. kan elevene som går TIF velge mellom «Bilskade, lakk og karosseri», «Arbeidsmaskiner», «Kjøretøy», «Transport og logistikk», eller «Kjemiprosess- og laboratoriefag» andreåret. Sistnevnte fanget Minas interesse, og hun søkte seg dit.

– Dette er en bred linje, og det er mange ulike felt vi kan jobbe innenfor. Det er mye teori vi skal gjennom, men når jeg ser alt vi kan jobbe med, synes jeg all teorien er verdt det, sier hun.

Les mer om Kjemiprosess- og laboratoriefag her!

foto
Mina fikk relevant arbeidspraksis på Finnfjord AS. Foto: Kariann Bjørnerøy, Folkebladet Marked

Utplassering

Kjemiprosessfaget skal legge grunnlaget for yrkesutøvelse innen styring og overvåking av produksjon i prosessindustrien, samt rensing av drikkevann, avløpsvann og prosessvann.

Laboratoriefaget utdanner faglaboranter innen forskning, produksjon, diagnostikk, rettsmedisin, matsikkerhet, helse og miljø.

– I tillegg til all teorien, har vi utplasseringer for å få en smakebit av arbeidslivet. Første termin var jeg på utplassering på Finnfjord AS, og nå skal jeg snart ut i ny utplassering, forteller Mina.

– Det er veldig lærerikt!

Les mer om Senja vgs.!

foto
På Senja videregående skole kan du velge mellom mange forskjellige utdanningsløp. Foto: Kariann Bjørnerøy, Folkebladet Marked

Jobbe praktisk

Hun er glad i å jobbe praktisk, og liker ikke å sitte i ro hele dagen. Det var grunnen til at valget falt på TIF.

– Jeg opplever at jeg lærer mye interessant, men jeg skulle ønske det var flere jenter som valgte denne linja! Jeg tror at en del jenter tenker at det bare er verksted og skruing når de hører «Teknologi- og industrifag», men det er mye mer enn som så!

Etter andreåret kan elevene på TIF velge å ta påbygningsfag for å oppnå generell studiekompetanse, eller de kan bli lærling i bedrift.

– Jeg håper å kunne bli lærling på en oljeplattform, sier Mina.

foto
Malin Åsland og Sandra Antonsen er begge interessert i bil, og valgte linja «Bilskade, lakk og karosseri». Foto: Kariann Bjørnerøy, Folkebladet Marked

Interessert i bil og farger

TIF-elevene Sandra Antonsen (17) og Malin Åsland (17) er på lik linje med Mina glad i praktisk arbeid. De har valgt seg inn på «Bilskade, lakk og karosseri», ei utdanning der de lærer om skadevurdering, reparasjon, konstruksjon, ombygging og lakkering av kjøretøy.

– Vi går her fordi vi er interessert i både bil og farger. Jeg har vært glad i biler fra jeg var liten, og var mye med pappa i garasjen, forteller Sandra.

Hun er fra Stokmarknes i Vesterålen, og flytta til Finnfjordbotn for å begynne på nettopp denne linja.

– Vi er tre jenter og en gutt her, og det er blitt mer «in» å velge de fagene som var sett på som mer «guttete» før. Familie og venner synes det er et tøft valg, og de liker at jeg tar valg som ikke alle andre gjør, sier hun.

Les mer om Teknologi- og industrifag her!

foto
Du må være interessert i bil for å velge «Bilskade, lakk og karosseri», forteller Malin. Foto: Kariann Bjørnerøy, Folkebladet Marked

Ingen slurv!

Malin opplever «Bilskade, lakk og karosseri» som et spennende fag, hvor de lærer noe nytt hver dag.

– Vi har en variert skolehverdag, og verkstedet er vårt klasserom. Det er der vi oppholder oss mest, forteller hun.

Hun liker best å jobbe med lakkering, for da får man raskt se sluttresultatet, og hvor godt man har gjort jobben.

– For å jobbe med bilskade, karosseri og lakkering må man like å gjøre ting nøyaktig og ha det ordentlig rundt seg. Hvis du slurver, vil det få konsekvenser, før eller senere, forteller Sandra.

foto
Malin og Sandra korrekt antrukket for å jobbe med lakkering. Foto: Kariann Bjørnerøy, Folkebladet Marked

Lærlingtid

Til sommeren er de ferdige med andreåret, og da venter en tilværelse som lærling.

– Vi er i gang med å søke om lærlingplass nå, og vi har hørt at det ikke er vanskelig å få plass. Mange arbeidsplasser er interessert i å få inn jenter, sier de.

Verken Malin eller Sandra er redd for å bli arbeidsledig etter at skolegangen og lærlingetiden er fullført.

– Det skal jo ikke så mye til for å bulke en bil, og da trengs det folk til å reparere og ordne dem, slår de fast.

Begge jentene anbefaler andre ungdommer å vurdere samme linje som dem, spesielt hvis de er nøyaktige, og har interesse for bil.

– Jeg håper flere får øynene opp for andre linjer, og at man ikke bare hopper på studiespesialisering fordi man ikke vet hva man skal gjøre!

Interessert? Her kan du søke skoleplass på Senja videregående skole!

foto
På Senja videregående skole har flere spennende linjer for deg som er interessert i bil, slik som Sandra Antonsen er. Foto: Kariann Bjørnerøy, Folkebladet Marked