Legeforeningen fraråder bruk av Janssen-vaksinen

Legeforeningen fraråder bruk av Janssen-vaksinen. Onsdag åpnet regjeringen for vaksinering med vaksinen utenfor vaksinasjonsprogrammet.
innenriks

– Gitt smittesituasjonen og snarlig tilgang på mer forsvarlige alternativer, er den faglige vurderingen at Janssen-vaksinen ikke bør brukes, skriver Den norske legeforening i en pressemelding onsdag.

Regjeringen har besluttet at innbyggere kan be om legevurdering av Janssen-vaksinen i særlige situasjoner. Det vil skje utenfor vaksinasjonsprogrammet til Folkehelseinstituttet (FHI) fra 15. juni.

Ingen leger kan tvinges til å tilby vaksinen, og det er frivillig å ta den. Men Legeforeningen fraråder bruk av vaksinen.

– Vi står fortsatt på vår faglige vurdering og fraråder bruk av Janssen-vaksinen. Begrunnelsen er sannsynligheten for bivirkninger, og fordi vi har bedre alternativer. Helsegevinsten ved bruk av Janssen-vaksinen står ikke i forhold til helserisikoen. Dette er den samme vurderingen som Helsedirektoratet legger til grunn, sier foreningens president Marit Hermansen.

Helse- og omsorgsministeren inviterte til pressekonferanse om Janssen-vaksinen onsdag. FHI deltok også.