Kulturlivet i Norge frykter milliardtap neste år

Avlyste festivaler, stengte teatre og konsertscener og tapt arbeidskraft bidrar til at norsk kultursektor frykter et tap på 17 milliarder kroner neste år.

Avlyste festivaler, stengte teatre og konsertscener og tapt arbeidskraft bidrar til at norsk kultursektor frykter et tap på 17 milliarder kroner neste år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB 

innenriks

I alt 18 prosent av hele kultursektoren har endret yrkesstatus siden mars og 17 prosent vurderer å skifte bransje, og kulturaktører venter at 2021 blir verre enn 2020. Det er konklusjonen i en rapport fra Menon Economics, omtalt i Aftenposten.

Rapporten som er laget for Kulturrådet, tar for seg konsekvensene av koronakrisen og skuer ett år framover.

Det jobber om lag 60.000 personer jobber i kultursektoren, dersom man regner med underleverandører, og til sammen skapte de verdier for 28 milliarder kroner i fjor.

I år har kultursektoren tapt 32 prosent av inntektene, og de forbereder seg på at 45 prosent av inntektene forsvinner neste år. Det utgjør på 17 milliarder kroner.

Kulturminister Abid Raja (V) sier rapporten er dyster lesning og at det er uttrykk for den store usikkerheten som hersker i kulturlivet.

Raja peker på at konkurser og arbeidsledighet er uunngåelig.

– Vi ser at krisen kan bli langvarig, og at vi da må belage oss på å videreføre tiltak. Vi har heldigvis en robust økonomi i Norge som gjør oss i stand til å håndtere utfordringene, sier Raja.

(©NTB)