Stor pågang hos UD fra strandede nordmenn i utlandet

UD opplever stor pågang fra nordmenn i utlandet som vil hjem. Den siste uka har de mottatt 1.000 henvendelser i døgnet fra både reisende og pårørende hjemme.

UD mottar mange henvendelser fra nordmenn i utlandet som vil hjem. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix 

innenriks

– Mange nordmenn på reise opplever nå å være i en vanskelig situasjon. Våre ansatte jobber i skift døgnet rundt. Sammen med våre utenriksstasjoner gjør vi alt vi kan for å gi råd og bistå, sier pressetalsperson Siri Svendsen i Utenriksdepartementet til NTB.

UD har ikke noe tall på hvor mange nordmenn som befinner seg i utlandet, men Svendsen sier at den store pågangen er en god indikasjon på at dette gjelder mange.

Samarbeider med flyselskapene

Utenriksdepartementet vil fram til 31. mars bistå SAS, Norwegian og Widerøe med å få norske borgere i utlandet trygt hjem.

SAS og Norwegian har blant annet satt opp flere ekstrafly fra Spania og Marokko de siste ukene.

Reisende bestiller og betaler selv reisen. Svendsen oppfordrer reisende til å følge med på flyselskapenes nettsider for avganger.

– Vi forsøker å finne kreative og gode løsninger der det er mulig, sier hun.

Krevende arbeid

UD samarbeider også med nordiske land og EU for å finne løsninger.

– Det er mange land i samme situasjon, og vi hjelper hverandre så langt det er mulig. Men det er et krevende og komplisert arbeid som tar tid, sier hun.

Hun oppfordrer reisende til å registrere seg på reiseregistrering.no for å kunne få informasjon fra norske myndigheter, og slik at UD får vite hvor mange nordmenn som befinner seg i hvert land.

(©NTB)