PST ber om fire ukers varetekt for Krekars meddømte

PST har begjært varetekt i fire uker for mannen som tidligere denne uka fikk tilbakekalt sitt norske statsborgerskap etter å ha blitt terrordømt i Italia.

Advokat Solveig Høgtun er forsvarer for mannen i 40-årene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix 

innenriks

Ifølge NRK er aktoratet redd for at mannen, som er i 40-årene, skal stikke av.

Mandag ble det kjent at kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) har instruert Utlendingsdirektoratet (UDI) om å trekke tilbake statsborgerskapet til mannen, som er terrordømt sammen med mulla Krekar i Italia.

Mannen ble pågrepet umiddelbart etterpå. Han ble framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett onsdag ettermiddag.

Sju og et halvt års fengsel

Tidligere i sommer ble det kjent at Buskerud-mannen hadde fått innvilget statsborgerskap selv om han var under etterforskning for terror i Italia. I rettssaken i juli i år ble mannen, som er i 40-årene, dømt til sju år og seks måneder i fengsel.

Utlendingsdirektoratet (UDI) kjente ikke til den italienske straffesaken da de behandlet søknaden om statsborgerskap, og saken ble derfor ikke oversendt Kunnskapsdepartementet for vurdering og avgjørelse. Mannen opplyste heller ikke selv om dette da han søkte om statsborgerskap, understreker departementet.

Har klaget på UDIs avgjørelse

Tidligere har mannens forsvarer, advokat Solveig Høgtun, opplyst til VG at det allerede er sendt klage på UDIs avgjørelse.

– Min klient vil åpenbart overprøve vedtaket. Han mener han i alle fall må ha en tilknytning til Norge, så lenge han har en kone og tre mindreårige barn her, sier Høgtun.

Ifølge VG er alle barna født i Norge. Etter tilbakekallingen har mannen nå kun irakisk statsborgerskap, skriver avisa.


(©NTB)