Varhaug-tiltalt erkjenner å ha drept Sunniva Ødegård (13)

18-åringen som er tiltalt for drapet på Sunniva Ødegård (13) på Varhaug i Rogaland i fjor sommer, erkjenner å ha drept henne. Han erkjenner ikke straffskyld.

Statsadvokat Nina Grande (t.h.) og politietterforsker Therese Stenlund i rettssalen før rettssaken startet. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix 

innenriks

18-åringen svarte nei på spørsmålet om straffskyld da han fikk lest opp tiltalen i Jæren tingrett onsdag morgen. Han snakket lavmælt, men tydelig.

Forsvarer, Tor Inge Borgersen, presiserte etterpå at tiltalte erkjenner de faktiske forholdene, men ikke straffskyld fordi han mener å ha vært utilregnelig.

– Han har erkjent det rent faktiske, men han har tatt forbehold om at han har vært psykotisk på drapsnatten, og at han derfor ikke kan straffes, sa Borgersen.

18-åringen er også tiltalt for likskjending. På dette punktet erkjente han delvis straffskyld, men viste også her til tilregnelighet.

Samtalen ble brutt

13 år gamle Sunniva Ødegård ble drept på Varhaug 29. juli 2018. Ifølge tiltalen ble hun slått i hjel med en hammer og døde av hjerneblødninger.

I sitt innledningsforedrag fortalte statsadvokat Nina Grande at Sunniva hadde vært på besøk hos en kamerat den kvelden hun ble drept. På vei hjem, mens hun snakket med kameraten på telefon, ble hun angrepet, ifølge påtalemyndigheten.

– Klokka 22.44.56 blir samtalen med ham brutt. Det er da vi mener hun blir angrepet, rett før klokka 22.45 på kvelden, sa Grande.

Statsadvokaten forklarte at Sunniva ikke døde med en gang, men at de legger til grunn at hun ble bevisstløs ved det første slaget.

– Vi tror ikke at Sunniva har fått med seg noe av det som skjer senere.

Politiet ble varslet av Sunnivas familie da hun ikke kom hjem den kvelden, og mange dro ut for å lete etter henne. Rundt klokka 3 ble hun funnet død, og politiet mener at liket ble flyttet etter drapet.

Spørsmål om tilregnelighet

Siden drapet i fjor sommer er det utarbeidet tre sakkyndige rapporter om 18-åringens mentale tilstand på gjerningstidspunktet. Den siste av disse er datert 30. april, og ifølge Stavanger Aftenblad er konklusjonen at 18-åringen befant seg i en rusutløst psykose da 13 år gamle Sunniva ble drept. Men siden psykosen var utløst av selvpåført rus, er ikke tiltalte å anse som utilregnelig på gjerningstidspunktet.

Forsvareren har tidligere forklart at han mener 18-åringen var psykotisk da han drepte jenta, og at psykosen ikke var utløst av rus.

Sunniva Ødegård ble funnet drept på en sti ved jernbanelinjen på Varhaug i Hå kommune på Jæren natt til mandag 30. juli i fjor. Under et tidlig avhør tilsto 18-åringen som er siktet for drapet, å ha tatt livet av 13-åringen. Mannen har forklart at Sunniva var et tilfeldig offer.

Ettersom den tiltalte var 17 år og således mindreårig da drapet skjedde, er maksstraffen han kan dømmes til 15 år i fengsel. Statsadvokat Nina Grande har varslet at de kan komme til å legge ned påstand om forvaring.

(©NTB)