Kinesisk delegasjon møtt av demonstranter utenfor Stortinget

Kinas tredje mektigste mann ble møtt av taktfaste rop fra demonstranter, men også av flagg og tromming fra støttespillere da han besøkte Stortinget onsdag.

Den ukjente kinesiske organisasjonen «Norway-Wenzhou Chamber of Commerce» sto nærmest Stortingets inngang med store flagg og trommer og skygget for menneskerettighetsaktivistene. Organisasjonen søkte om å få stå på Eidsvoll plass allerede før det ble kjent at Stortinget ventet Kina-besøk. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix 

Presidenten for Kinas Folkekongress, Li Zhanshu, i møte med stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen under besøket på Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix 

Amnesty, Den norske Tibet-komité og Den norske Uigurkomiteen demonstrerte da den kinesiske toppolitikeren, som er leder av Folkekongressen og regnes for å være nummer tre på rangstigen i Kina, ankom den norske parlamentsbygningen. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix 

innenriks

Med stort sikkerhetsoppbud ankom Kinas tredje mektigste mann, Li Zhanshu, Stortinget onsdag ettermiddag.

Amnesty, Den norske Tibet-komité og Den norske Uigurkomiteen demonstrerte da den kinesiske toppolitikeren, som er leder av Folkekongressen og regnes for å være nummer tre på rangstigen i Kina, ankom den norske parlamentsbygningen.

Demonstrantene ropte «skam over Kina», «menneskerettigheter nå» og «skam over Li Zhanshu». De nærmest overdøvet den mektige kineserens støttespillere i den ukjente kinesiske organisasjonen «Norway-Wenzhou Chamber of Commerce», som sto nærmest Stortingets inngang med trommer og store flagg og skjermet for demonstrantene. Organisasjonen søkte om å få stå på Eidsvoll plass allerede før det ble kjent at Stortinget ventet Kina-besøk.

Gule skjorter

På Løvebakken ble Li møtt av stortingspresident Tone Trøen. Utenfor sperringene sto stortingsrepresentantene Petter Eide (SV) og Guri Melbye ikledd gule Amnesty-T-skjorter.

Kina blir kritisert av verdenssamfunnet for en rekke menneskerettighetsbrudd, blant annet for hvordan de behandler den muslimske minoriteten uigurene.

Men det har ikke kommet signaler om at dette vil bli samtaleemne under besøket i Norges nasjonalforsamling, hvor han møter stortingspresident Tone W. Trøen og Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

Ville stanse kritikk

Stortingsrepresentant Petter Eide er skuffet over at Stortinget har føyd seg etter kinesiske myndigheters ønske.

– Den kinesiske ambassaden har stilt krav om at de vil ha minst mulig bråk rundt dette besøket, og det har Stortinget akseptert, sier Petter Eide,

Han mener at siden søknaden kom før besøket ble kjent, så må Kinas ambassade hatt med en finger i spillet.

– Den ukjente kinesiske organisasjonen fikk godkjent sin demonstrasjonstillatelse to uker før besøket var offentlig kjent i Norge. Det leser jeg som at norske myndigheter, presidentskapet, har blitt med på et opplegg for å forhindre kritikk, sier Eide til NTB.
(©NTB)