KrF fortsatt under sperregrensen på NRK-måling

Kristelig Folkeparti har fått flere medlemmer og mye oppmerksomhet, men er fortsatt under sperregrensen på NRKs nye partimåling.

KrF er fortsatt under sperregrensen på NRKs nye partimåling. – Jeg tror velgerne avventer om min linje vinner fram på landsmøtet, sier KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix 

innenriks

Med en oppslutning på 3,9 prosent (+0,2) er KrF under sperregrensen for åttende gang hos NRK i år, viser målingen Norstat har gjort for rikskringkasteren i oktober.

– Jeg tror velgerne avventer om min linje vinner fram på landsmøtet, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Han peker på at partiet har fått 2.600 nye medlemmer mens debatten om veivalg har pågått.

– Vi har gått fram på samtlige målinger etter min tale 28. september. Jeg tror det tydelige valget om retning er et stort potensial for KrF om jeg vinner fram på landsmøtet, sier Hareide.

Ap får en oppslutning på 27,2 prosent (+0,3), Høyre 24,3 (-0,4), Frp 14,1 (+0,1), Sp 12,1 (+0,9), SV 6,7 (-0,4), Venstre 3,7 (+0,2), Rødt 3,5 (+0,2) og MDG 3,2 (-1,0).

Norstat-målingen er gjort mellom 23. og 28. oktober. 693 personer er intervjuet, og feilmarginen ligger på mellom 0,8 og 3,3 prosentpoeng.

– Den vanskelige og dårlige situasjonen for Kristelig Folkeparti har vart over lang tid. Vi må helt tilbake til mai 2016 på NRKs målinger for at partiet skal være på trygg grunn. KrF har vært over 4 prosents oppslutning i perioden, men tar vi hensyn til feilmarginene, må vi to og et halvt år tilbake, sier professor Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo.

Han tror noe av årsaken til at ikke oppslutningen har økt den siste tiden, er at partiet er splittet.

– Debatten har vært ganske intens, med skarpe fronter. Det skaper ikke et bilde av et forent parti som har appell til nye velgere, mener professoren.

Målingen viser at flertallet på rødgrønn side holder seg. Ap kan få flertall i Stortinget med Senterpartiet og SV alene. SV, Ap, Sp og KrF ville fått 91 mandater i Stortinget, mens Ap, Sp og KrF får 78 mandater på oktobermålingen. Til sammenligning får dagens Solberg-regjering 75 mandater på målingen.

(©NTB)