USA sender atomdrevet hangarskip til megaøvelse i Norge

USA har bestemt seg for å sette inn det atomdrevne hangarskipet USS Harry S. Truman i NATOs storøvelse Trident Juncture i Norge.
innenriks

Det bekrefter den amerikanske admiralen James G. Foggo, som leder NATO-øvelsen.

Det atomdrevne hangarskipet USS Harry S. Truman er 333 meter langt og har rundt 60 fly og helikoptre om bord. Hangarskipet kommer til øvelsen sammen med en flåtegruppe med jagere og kryssere og om lag 6.000 soldater alt i alt.

Foggo mener flåtegruppen vil tilføre viktig kapasitet til øvelsen.

– Den vil hjelpe oss sikre sjøherredømme og luftherredømme, slik at ingen vil være i stand til å trenge inn i området vårt, sier Foggo til NTB.

Bekreftelsen på at flåtegruppen blir med, betyr at omfanget av militærøvelsen øker nok en gang. Totalt antall soldater ligger nå på rundt 50.000. Det er den største militærøvelsen som har vært gjennomført i Norge siden den kalde krigens slutt.

– Det blir et solid fotavtrykk til havs, sier generalløytnant Rune Jakobsen, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter.

– En viktig oppgave vil være å holde forsyningslinjene over Atlanteren åpne, i tillegg til å sikre flanken til den operasjonen som skjer på land, sier han.

(©NTB)