KrF vil vite mer om PSTs Sandberg-vurdering

KrF mener Stortinget må få kjennskap til PSTs vurdering av Per Sandbergs (Frp) opptreden, selv om statsminister Erna Solberg (H) sier hun har tillit til ham.

Statsminister Erna Solberg kommenterte saken rundt Per Sandberg da hun besøkte et gårdsbruk på Kløfta onsdag ettermiddag. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix 

innenriks

Hans Fredrik Grøvan (KrF) vurderer om han skal be om et ekstraordinært møte i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité for å drøfte Sandberg-saken, skriver VG. Grøvan mener Stortinget må vite mer om alvorligheten i sikkerhetsbruddene Sandberg har begått ved å ikke varsle Solberg om at han hadde tenkt seg til Iran på ferie og å ta med sin egen mobiltelefon dit.

Solberg må orientere Stortinget om hvilke tilbakemeldinger hun har fått fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om saken, ifølge Grøvan, som selv sitter i kontrollkomiteen.

– Dersom Sandbergs opptreden utgjør en betydelig sikkerhetsrisiko for landet, så er det svært alvorlig. Men det er vanskelig for meg å vurdere uten å kjenne PSTs vurderinger, sier Grøvan.

Har Solbergs tillit

Solberg opplyste onsdag at hun har hatt en lang og god samtale med Sandberg om saken.

– Han er innforstått med at han har brutt regelverket. Han er opptatt av å rydde opp og lei seg for situasjonen som har oppstått, sier statsministeren.

– Jeg har hele tiden sagt at det er menneskelig å gjøre feil. Han tar det på det dypeste alvor at han har brutt regelverket. Jeg har fortsatt tillit til Per Sandberg.

På spørsmål om det vil få konkrete konsekvenser for Sandberg, svarer Solberg at de for øyeblikket jobber med å gi svar på de spørsmålene Stortinget har stilt for å gi klarhet i saken.

Mange spørsmål

Flere i opposisjonen på Stortinget har bedt statsministeren svare på spørsmål vedrørende Sandbergs reise til Iran. Blant annet har Arbeiderpartiets næringspolitiske talsmann, Terje Lien Aasland, bedt Solberg svare på følgende: «Kan statsministeren forsikre om at sensitive opplysninger knyttet til Per Sandbergs mobiltelefon ikke er kompromittert under reisen til Iran eller andre reiser/arrangementer også i den tid da han fungerte som justisminister?»

Spørsmålene kommer etter at Sandberg gjennomførte en privat reise til Iran sammen med sin norsk-iranske kjæreste.

(©NTB)