Konsumprisindeksen ned 0,1 prosent siste måned

Fra desember 2017 til januar 2018 gikk konsumprisindeksen (KPI) ned 0,1 prosent. De siste tolv månedene har KPI økt med 1,6 prosent.

Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix 

innenriks

Tolvmånedersveksten i KPI var 1,6 prosent i januar, som er uendret fra desember. Det var særlig prisene på elektrisitet, matvarer og biler som bidro til oppgang siste tolv måneder. Prisnedganger på klær, sko og flyreiser trakk prisveksten i motsatt retning, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

En betydelig nedgang i klesprisene og prisene på flyreiser bidro spesielt til nedgangen, mens matvarer, alkoholfrie drikkevarer og drivstoff trakk i motsatt retning.

Tilbudsaktivitet på klær og skotøy er vanlig i januar, men prisnedgangene i år var noe større enn det vi har sett de siste årene. Tilbudene omfattet et bredt spekter av klær og sko.

Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer økte med 2,6 prosent fra desember til januar. Spesielt sjokolade og brus viste betydelig prisoppgang. Prisøkningen må ses i sammenheng med økningen i sjokolade- og sukkervareavgiften og avgiften på alkoholfrie drikkevarer fra nyttår. Noe av økningen skyldes også oppgang etter juletilbud i desember.

(©NTB)