PRIO-direktøren gleder seg over prisen til ICAN

Nobelkomiteen viser at den er dundrende uenig med Norge og andre land som ikke har undertegnet FN-traktaten mot atomvåpen, mener PRIO-direktør Henrik Urdal. 
innenriks

– Dette er en viktig pris som går til et av de viktigste spørsmål i vår tid, sier Urdal til NTB.

Direktøren for Institutt for fredsforskning (PRIO) i Oslo gleder seg derfor stort over at Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) er tildelt årets fredspris og viser til kampanjens utrettelige arbeid for å få til et forpliktende, internasjonalt forbud.

– Denne prisen er selvsagt en pris som vil legge press på de stater som har valgt å stå utenfor FN-traktaten om forbud mot atomvåpen, inkludert Norge, de andre NATO-landene og de øvrige atommaktene, sier han.

53 land har til nå signert traktaten, og Urdal tror at det bare er et tidsspørsmål før det blir ratifisert av 50 land og forbudet vil tre i kraft.

– Det er viktig at vi har en tilnærming til disse spørsmålene som understøtter en internasjonal prosess der det framforhandles et internasjonalt rammeverk for atomvåpen, sier Urdal.

Han tror årets fredspris vil bli godt mottatt av mange, men ikke alle.

– Den vil helt sikkert bli møtt med blandede reaksjoner blant en del statsledere som enten har atomvåpen eller som inngår i allianser som støtter seg på slike våpen, noe blant andre Norge gjør, sier han.

(©NTB)