ICANs leder ber Norge underskrive på traktaten 

Atomvåpen er umoralske og umenneskelige, sier ICAN-leder Beatrice Fihn, som ber Norge skrive under på FN-traktaten om et forbud.

Beatrice Fihn, til venstre, sammen med norske Grethe Østern (til høyre) på ICANs kontor i Genève. Foto: AP / NTB scanpix 

innenriks

– Det er på tide at vi slutter å akseptere disse våpnene. De er umoralske, umenneskelige og nå også ulovlige under denne avtalen, sier Fihn på telefon til NTB.

– Om man er en humanitær aktør, slik Norge vil være, er det ikke akseptabelt å true med å bruke atomvåpen, sier hun.

Den nye traktaten om forbud mot atomvåpen ble stemt fram av 122 land i FN i sommer, og traktaten er nå åpnet for undertegning. Men Norge stemte mot og har ikke satt sin signatur på den.

Fihn er overbevist om at kampen mot atomvåpen vil få en ny giv nå som ICAN har fått Nobels fredspris.

Da telefonen fra Nobelkomiteens sekretær Olav Njølstad kom fredag formiddag, hadde hun vanskelig for å tro det.

– Jeg er selvfølgelig utrolig glad og beæret. Men jeg måtte se sendingen på fjernsyn for å forsikre meg om at det virkelig var sant, sier hun.

– Uakseptabelt å true med utslettelse

Gleden til tross – Fihn trekker fram alvoret når hun blir spurt om hvilken beskjed denne tildelingen retter til atommaktene. ICAN vant sin viktigste seier da FN vedtok et forbud mot atomvåpen, men uten støtte fra atommaktene og deres allierte.

På en pressekonferanse fredag ettermiddag oppfordrer Fihn Nord-Korea og USA til å sette seg ved forhandlingsbordet.

– Å true med å bruke atomvåpen for å utslette et helt land, eller å teste atomvåpen og raketter som kan bære kjernefysiske stridshoder, er aktiviteter som er fullstendig uakseptable. Vi tror diplomati er et effektivt virkemiddel som konfliktløsing. Vi oppfordrer Nord-Korea og USA til å forhandle, sa Fihn.

Hun ble også konfrontert med at hun nylig kalte USAs president Donald Trump for en "idiot" på Twitter.

– Det var en spøk basert på nyhetsmeldinger, noe jeg nå angrer på. Men Trump har bidratt til at mange føler seg uvel med tanken på at han alene kan autorisere bruk av atomvåpen uten at noen kan stanse det, sa Fihn.

– Ikke symbolpris

ICAN Norge håper prisen vil bidra til å legge press på den norske regjeringen. Leder Anne Marta Skaland mener regjeringen bør merke seg hva nobelkomiteen legger vekt på.

– De peker på humanitærretten, og det gjør begrunnelsen så god. Jeg tror den norske regjeringen vil lytte grundig og revurdere sitt syn, sier hun til NTB.

Ni ganger tidligere er nedrustningsarbeid hedret med fredsprisen, men Skaland avviser at dette er en symbolpris.

– Det setter atomvåpenforbud på dagsordenen og gjør det lettere for oss som jobber med å få stater til å signere og ratifisere avtalen, sier hun, og viser til erfaringene med andre våpen, som klasevåpen og biologiske og kjemiske våpen.

Jubel på hovedkontoret

Norsk Folkehjelp, eneste norske aktør i ICANs styre, melder om full jubel og ekstase ved hovedkontoret i Sveits da det ble kjent at de mottar årets fredspris. Våpenpolitisk rådgiver i Norsk Folkehjelp, Grethe Østern, sitter i styret.

– Det er helt fantastisk at Nobelkomiteen erkjenner den alvorlige trusselen atomvåpen er, særlig nå, og særlig at forbudet får slik anerkjennelse. Sterke krefter har forsøkt å underkjenne betydningen av forbudet. Nå håper vi prisen fører til at langt flere nasjoner må ta forbudet på alvor. Vi kan ikke nøye oss med ikke-spredning, vi må kvitte oss med de våpnene vi allerede har, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær Henriette Westhrin til NTB.

(©NTB)