Cold case-gruppa tar opp Therese-saken

Politiets cold case-gruppe vil ta opp igjen den 29 år gamle Therese-saken. – Det er det beste som kunne skje, sier familiens bistandsadvokat.

Ni år gamle Therese Johannessen forsvant sporløst fra sitt hjem på Fjell i Drammen en varm augustdag i 1988. Nå skal cold case-enheten ved Kripos ta opp igjen saken. Foto: HO / NTB scanpix 

innenriks

– Det betyr at de ikke har gitt opp. Jeg er glad for det. Det er utmerket. Det er det beste som kunne skje, sier familiens bistandsadvokat Fridtjof Feydt til ABC Nyheter.

Ingen vet hva som skjedde med den lille jenta som forsvant sporløst fra bydelen Fjell i Drammen 3. juli 1988. Niåringens forsvinning var i sin tid den dyreste og mest omfattende kriminalsaken i Norge. Saken ble opprinnelig behandlet som en forsvinningssak og ikke et drap.

Sør-Øst politidistrikt sendte den formelle anmodningen om bistand 15. juni i år.

– Ja, beslutningen om å overføre saken dit er tatt. Vi er i dialog med cold case-gruppen, og det gjenstår bare noen praktiske ting, sier politimester Christine Fossen til ABC Nyheter.

– Vi har rettet en åpen henvendelse når det gjelder innretningen på bistanden fra Kripos, og ønsker en bred tilnærming. Det kan både være snakk om en bortføring eller et drap, sier påtaleleder Kjell Johan Abrahamsen.

Pakistan-spor

Abrahamsen sier til VG at det ikke er nye tips som er årsaken til at Kripos-gruppen nå skal se nærmere på forsvinningen.

Thereses mor, Inger-Lise Johannessen, fortalte i en bok fra 2013 at hun har mest tro på at niåringen ble bortført til Pakistan i 1988, og dermed fortsatt er i live.

I VG-podkasten Uløst, som i flere episoder tok for seg Pakistan-sporet i Therese-saken tidligere i år, går en teori ut på at Therese kan ha blitt tatt med på et fly til Pakistan og at familien til en pakistansk mann har trodd at han var Thereses biologiske far.

Quick-tilståelsene

Svenske Thomas Quick, som skiftet navn til Sture Bergwall, ble i 1998 ble dømt for å ha drept Therese Johannessen, men uten at det fantes tekniske bevis. Han tilsto til sammen 39 drap og ble dømt for åtte, hvorav tre drap på norske jenter – Therese Johannessen, Gry Storvik og Trine Jensen.

I 2008 trakk han alle tilståelsene, og siden den gang er han blitt frifunnet for alle sakene.

Storvik var 23 år gammel da hun 25. juni 1985 ble funnet mishandlet og drept i en grøft i Oppegård kommune utenfor Oslo. Trine Jensen ble meldt savnet fredag 21. august 1981. Først 11. oktober samme år ble 17-åringen funnet død i turområdet Svartskog, også det i Oppegård.

Politikritikk

Både svensk og norsk politi har tatt selvkritikk for håndteringen av de mange drapssakene.

I 2015 fastslo Riksadvokaten i en omfattende rapport at norsk politi hadde latt seg farge av sine svenske kolleger i Thomas Quick-sakene. Arbeidsgruppen beskrev systemsvikt heller enn individuelle feil. Det ble konstatert at gruppetenkningen som slo så uheldig ut i Sverige, fikk forplante seg i Norge, og at feil og mangler i Bergwalls forklaringer ble avvist og bortforklart.

Riksadvokaten sendte i sommer et 23 siders brev til landets statsadvokatembeter og politimestre om tiltak for å forhindre nye justisfeil. Man ville imidlertid ikke beklage feilene som ble begått overfor pårørende og etterlatte i disse sakene, skrev ABC Nyheter onsdag.

(©NTB)