Norske Skog-aksjen raser, ny plan på trappene

Norske Skog-aksjen stupte etter nyheten om at långivere tar kontrollen over det kriserammede selskapet. Mandag legges det fram en ny redningsplan.

Christen Sveaas (t.v.) og konsernsjef Lars P. S. Sperre (t.h.) før den ekstraordinære generalforsamlingen i Norske Skog i august. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix 

innenriks

Da nyheten kom tirsdag om at kreditorer tar kontrollen over Norske Skogs sju fabrikker, gjennom datterselskapet Norske Skog AS, ble handelen med aksjer i morselskapet Norske Skog ASA stanset på Oslo Børs. Da børsen åpnet onsdag og handelen kunne starte igjen, stupte aksjen over 74 prosent etter 6 minutter, omsatt for 0,23 kroner per aksje. Drøyt 20 minutter ut i handelen stabiliserte aksjen seg på omkring 0,40 -0,45 kroner aksjen, ned omkring 51–56 prosent utover dagen.

Ny plan

Utviklingen står i kontrast til tirsdag, da aksjen styrket seg etter meldingen om at Norske Skog førstkommende mandag vil lansere en ny redningsplan. Aksjen steg 18,4 prosent før omsetningen ble satt på hold i påvente av at selskapet skulle komme med enda en melding – som ble beskjeden om at kreditorene tar over fabrikkene til selskapet.

Til NTB sier konsernsjef Lars Sperre at møtet mandag uansett vil gå som planlagt. Der vil ASA-styreleder Christen Sveaas og resten av styret legge fram sin redningsplan for selskapet.

– Hensikten med møtet er å presentere en industriell rekapitaliseringsløsning for Norske Skog, sier Sperre til NTB.

Når planen legges fram, vil selskapets kreditorer få to uker, ti arbeidsdager, til å ta stilling til styrets forslag.

Overrasket

Sveaas' redningsplan var allerede varslet da nyheten om at de fem største sikrede kreditorene – Blackstone, Blue Bay Capital, Ocean Wood Capital, Cyrus og Santos Capital – tok kontrollen over de sju fabrikkene gjennom Norske Skog AS.

Siden långiverne da har datterselskapet som eier alle aksjene i Norske Skog og selskapets fabrikker, sitter Sveaas og de andre aksjonærene igjen i Norske Skog ASA med et selskap uten verdier. Til Dagens Næringsliv tirsdag sa Sveaas at han ble overrasket over overtakelsen, men at han forstår kreditorenes valg.

– Det de gjør nå, burde de jo gjort for mange måneder siden, skrev han i en epost.

– For selskapet er det viktigste å bli refinansiert med en solid balanse og å få ro, påpeker han.

(©NTB)