Redaktør Per Brunvand er død

Oslo (NTB): Tidligere redaktør i Arbeiderbladet og Rogalands Avis og Fremtiden-journalist Per Brunvand er død, 78 år gammel.

Tidligere redaktør i Arbeiderbladet og Rogalands Avis og Fremtiden-journalist Per Brunvand er død, 78 år gammel. Her presenterer han sin bok om 16 år som redaktør i Arbeiderbladet i september 1991. Foto: Morten Holm / NTB / NTB scanpix 

innenriks

Etter en kort sykdomsperiode, sovnet han stille inn på Tåsen sykehjem i Oslo dit han ble flyttet fra Diakonhjemmet.

Han var redaktør i Dagsavisen, den gang Arbeiderbladet, fra 1975 til 1991. Før det var han redaktør i Rogalands Avis fra 1971 og var journalist i Fremtiden i Drammen fra 1962 til 1966.

Med Per Brunvands bortgang har norsk etterkrigspresse mistet en av sine fremste redaktører, skriver en rekke fremtredende norske pressefolk til hans minne.

Redaktørene Arne Strand, Wiktor Martinsen, Olav Nilssen, Einar Olsen, Tor Axelsen, Aslak Ona, Harald Stanghelle og Thor Viksveen hedrer ham blant annet slik:

«Han tilhørte den generasjonen som måtte aksle jobben med å løfte avisene han ledet ut av sine tette redaksjonelle bindinger til den bevegelse de var sprunget ut av og inn i den moderne journalistikkens krav til uavhengighet fra krefter, som så på aviser som nyttige redskaper for å tjene egne formål. Han ledet sine aviser gjennom det store hamskiftet, og vil alltid bli husket som redaktøren som kjempet harde kamper for å føre norsk journalistikk inn i en ny tid.» (©NTB)