Redder rik historie før den går tapt

Det over 100 år gamle fabrikkområdet til grafittverket på Skaland er et eldorado for historieinteresserte. Men forfallet herjer. Et gjeng med lokale ildsjeler jobber sammen med Midt-Troms Museum aktivt for å ta vare på historia før det er for seint.

NATUREN TAR TILBAKE: Senjakonservator i Midt-Troms Museum Truls Nilsen og medlem av Bergverkmuseets venneforening Jan Heiberg synes det er synd at mange av de historiske bygningene på fabrikkområdet til det gamle grafittverket er å anse som tapt. Museet har imidlertid fått midler til å sikre administrasjonsbygget (det hvite bygget) som ses i bakgrunnen.  Foto: Vidar Bjørkli

helg

– Det er forferdelig å se hvor langt forfallet er kommet.

Jan Heiberg skuer utover bygningene som står igjen oppe i fjellsida. Grafittverket, som ble etablert i 1918, brant i 1985. Den nye fabrikken ble i 1990 bygget opp nede ved havet. Oppe i fjellet ble de gamle, historiske bygningene etter hvert overlatt til seg selv.