- Visst kan også vi trene

Lupes pilotprosjekt, trimopplegget "Visst kan også vi trene" for utviklingshemmede, har slått godt an på Finnsnes.
folk i bladet

Lupe (Landsforbundet for utviklingshemmede og pårørende) startet tidligere i år et pilotprosjekt på Aktivitetshuset på Finnsnes for personer med psykisk utviklingshemming.

Prosjektet er det første i landet og kom i stand etter at Lupe ble tildelt Extra-midler fra stiftelsen Helse- og Rehabilitering.

Trening

- Opplegget startet i februar og deltakerne møter til trening på Aktivitetshuset (Akfi) to ganger i uka. Den ene dagen er det spinning, den andre er det balltrening. Foreløpig trener alle sammen i en gruppe, men etter en tid er det meningen at vi skal gå over til mer individuell trening, forteller Ole Kristian Berntsen, som er sentral leder for Lupe.

- De som trener i dag er 15-20 voksne, de som er i skolepliktig alder har vi ikke lykkes å få med. Vi har henvendt oss til kommunen og bedt om at det blir sendt orientering til skolene om tilbudet, men hittil har vi ikke fått noen tilbakemeldinger, legger han en smule irritert til.

Den interkommunale kvalitetsutviklingsenheten for helse- og sosialtjenesten i Midt-Troms, Løkta, bidro med søknadsarbeidet og opplegget er ment å omfatte kommunene Lenvik, Tranøy, Torsken, Berg og Sørreisa.

Eget program

- Vi har lagt opp til et eget program for denne treningen. Foreløpig er det spinning og balltrening det går på, men styrketrening og helsebad er også med i opplegget, forteller prosjektleder Jøran Johansen på Akfi.

Da Folkebladet besøkte de trenende ungdommene kjørte de først en runde med bruk av treningssykler - eller spinning som det heter på fagspråket - før de gikk over til balltrening. Til balltreningen ble det brukt ganske så voksne baller, som man både løfta, trilla i slalåmløype og på brett til tydelig stor glede for deltakerne. Det var stor munterhet, raske replikker og fliren satt løst. Det var tydelig for alle og enhver, dette var ungdommer som trivdes med det de holdt på med.

Artig

- Dette er skikkelig artig og jeg gleder meg til hver dag vi skal hit, kan Arild Berntsen betro Folkebladet.

Og pappa Ole Berntsen er av samme mening.

- Jeg er veldig glad for oppslutning så langt og det er artig å se den iveren de legger i treningen. Men jeg vil gjerne understreke at mange flere burde være her. Problemet er nemlig at det er det samme med de psykisk utviklingshemmede som med oss andre, vi har så altfor lett til å bli sittende stille, sier han.Si din mening: Du er hjertelig velkommen til å kommentere denne artikkelen (stengt mellom midnatt og kl. 06:00). Du må være innlogget på Facebook for å kunne kommentere. Upassende og injurierende innlegg vil bli slettet! Hele debatter kan også bli fjernet uten forvarsel.

Varsle om upassende innlegg her.

folk i bladet