Maria Holm Simonsen"/>

Kampen for datteren

I åtte måneder var Harry Heide og datteren Grace på rømmen i Sverige. Nå har det blitt bok av deres dramatiske historie fra 1993.
folk i bladet

Vinteren er på hell, men fremdeles er det så pass med snø at fjellet er preget av et virvar av spor fra en snøskuter — hit og dit — alle veier. Det er ingen tilfeldighet. Sporene skal villede et helt kobbel av folk på leting etter ei fire år gammel jente og hennes far.

Historien kunne vært hentet rett ut ifra en hvilken som helst actionfilm — men det er den ikke. Hendelsen er hentet fra 27. mars 1993. Den dagen Harry Heide fra Målselv bestemte seg for å rømme landet etter å ha kidnappet sin egen datter Grace.

– Jeg hadde ingenting å tape, og det er egentlig en veldig farlig situasjon å være i. I en slik tilstand kan en person gjøre hva som helst, men for mitt vedkommende ble løsningen å rømme til Sverige sammen med Grace, forteller Harry Heide (57), som nå er bosatt i Finnfjordbotn.

Det er nok mange som husker historien hans. Medier fra hele Norge brukte mye tid og plass på å formidle politiets og Interpols jakt på Harry og Grace. For Harry selv er det så sterkt å tenke tilbake på det han opplevde, at han for det meste forsøker å fortrenge hendelsene — de åtte månedene på flukt fra myndighetene og lovens lange arm.

– Nå har den svenske forfatteren Björn Olofsson skrevet en bok basert på historien til meg og Grace, men jeg klarer ikke å lese boka. Det kjentes rett og slett for sterkt da jeg forsøkte å lese den, sier Harry, som forteller om hvordan boka brakte tilbake minner om maktesløsheten og forbannelsen fra da datteren ble tatt fra han.

Da Grace var bare tre måneder gammel flyttet moren hennes tilbake til hjemlandet Filippinene. Avtalen mellom Harry og Grace sin mamma var at jentungen skulle bo og vokse opp sammen med pappaen sin, som da bodde i Sørreisa.

– Men den gang var det — i hvert fall ikke i Sørreisa — vanlig at pappaer hadde omsorgen for små barn. Det var som om man så på det med skrekk og gru at Grace skulle vokse opp hos meg, forteller Harry.

Ordfører Knut Olsen i Sørreisa synes det er vanskelig å kommentere en sak som er 15 år gammel.

– Men uten å ta stilling til saksbehandlinga den gangen, må jeg si at det er leit at Harry Heide følte seg overkjørt og som et bytte for maktmisbruk, sier Olsen.

Si din mening: Du er hjertelig velkommen til å kommentere denne artikkelen (stengt mellom midnatt og kl. 06:00). Du må være innlogget på Facebook for å kunne kommentere. Upassende og injurierende innlegg vil bli slettet! Hele debatter kan også bli fjernet uten forvarsel.

Varsle om upassende innlegg her.

folk i bladet