– Et øyeblikks uoppmerksomhet kan være forskjellen på liv og død

Tre av ti dødsulykker skylder uoppmerksomhet. – Øv deg på å være tilstede i kjøresituasjonen, sier Rita Aaarvold i Statens vegvesen.

ADVARER: Statens vegvesen advarer mot å konsentrere seg om andre ting mens man kjører bil, som for eksempel å holde på med mobiltelefonen. 

bil og trafikk

Statens vegvesens ulykkesananlyser viser at tre av ti dødsulykker skylder uoppmerksomhet, kommer det frem i en pressemelding fra etaten.

Her vises det til at både det du gjør, ser, hører, føler og tenker kan være med på å ta bort oppmerksomheten din fra der den bør være, nemlig på selve kjøringen. Vegvesenet påpeker at det er summen av alle de små oppmerksomhetstyveriene som kan bli så farlig.

– Det holder ikke å bare ha øynene på veien - du må også ha hodet med deg. Når vi forsvinner inn i egne tanker eller drømmer, er vi kanskje ikke klar over det selv. Det aller viktigste vi kan gjøre er derfor å bli bevisste på at det kan skje, og øve på å gi kjøringen din hele og fulle oppmerksomhet, sier Rita Aarvold i Statens vegvesen.

Valg

Vegvesenet peker på at uoppmerksomheten ofte kan være et valg, som at sjåfører velger å trykke på mobilen under en kjøretur.

– Men det er ikke alltid like enkelt å legge bort tankene som det er å legge bort mobilen. Mental uoppmerksomhet kan påvirke reaksjonsevnen din, og øke ulykkesrisikoen, påpekes det i pressemeldingen.

Vegvesenet vil derfor at bilførerne får et bevisst forhold til hva som stjeler deres oppmerksomhet under kjøring.

– Tanker, følelser og ulike sinnsstemninger er en del av det å være menneske, og i noen situasjoner kan det kanskje være lurt å la noen andre kjøre. Vi kan ikke skru av tankene, men vi kan øve på å «bare» kjøre når vi sitter bak rattet. Tenk derfor gjennom om du er den sjåføren du selv ønsker å møte på veien, forsøk å legge ting til side, gjør deg klar, så kjør, sier Aarvold.

Hvert sekund teller

I pressemeldingen skriver vegvesenet at når man velger å gjøre andre ting samtidig som man kjører, fordeles oppmerksomheten på flere aktiviteter.

– I trafikken teller hvert sekund. På noen få sekunder kan alt ha endret seg rundt deg. Et øyeblikks uoppmerksomhet kan være forskjellen på liv og død. Så brutalt er det faktisk, sier Aarvold.

Vegvesenet har derfor laget en ny kampanjefilm for å øke fokuset.

– Derfor skylder vi hverandre det, vi som møtes på veien, at vi har oppmerksomheten rettet mot kjøresituasjonen. Som trafikanter har vi et felles ansvar for at hver og én kommer trygt fram.

Utforsk tema:

Si din mening: Du er hjertelig velkommen til å kommentere denne artikkelen (stengt mellom midnatt og kl. 06:00). Du må være innlogget på Facebook for å kunne kommentere. Upassende og injurierende innlegg vil bli slettet! Hele debatter kan også bli fjernet uten forvarsel.

Varsle om upassende innlegg her.

bil og trafikk