– En blytung måned for trafikksikkerheten

17 omkom i september-trafikken. Det er mer enn en tredobling i forhold til samme måned i fjor, skriver Statens vegvesen.

Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix 

bil og trafikk

- Dette har vært en blytung måned for trafikksikkerheten. Dette er tungt å ta innover seg, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen etter å ha studert Statens vegvesens foreløpige tall for september og årets tre første kvartaler, skriver vegvesenet i en pressemelding søndag.

- Forferdelig. Dette er langt mer enn tall og statistikk. Vi snakker om mennesker, skjebner, familier, etterlatte og berørte lokalsamfunn.

September fikk en tung start etter en ulykke med en veteranbil i Rjukan. Fem personer mistet livet.

Mens fem omkom på norske veier i september i fjor har 17 mistet livet i 13 dødsulykker i samme måned i år.

Så langt i år har 80 omkommet på norske veier, noe som er åtte flere enn i løpet av de ni første månedene i fjor, skriver vegvesenet i pressemeldingen.

Utforkjørings- og møteulykker dominerer både i september og så langt i år. Vegvesenet er veldig spent på utviklingen nå som høsten har satt inn.

- Vi går inn i en krevende tid med mørke, glatte veibaner, mye regn og etter hvert også frost og snø. Dette må trafikantene ta hensyn til. Sikkerhetsmarginene er mindre enn ellers, sier Gustavsen.

I pressemeldingen vises det til at Norge i flere år har vært verdens beste trafikksikkerhetsland med færrest drepte i trafikken pr. innbygger.

- Vi har satt oss høye mål. Skal vi nå disse, kan vi ikke hvile på laurbærene. Det holder rett og slett ikke å bare fortsette i samme spor. Vi må jobbe enda mer målretta, systematisk og helhetlig. Samtidig er vi helt avhengig av å tilegne oss og ta i bruk ny kunnskap underveis, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Si din mening: Du er hjertelig velkommen til å kommentere denne artikkelen (stengt mellom midnatt og kl. 06:00). Du må være innlogget på Facebook for å kunne kommentere. Upassende og injurierende innlegg vil bli slettet! Hele debatter kan også bli fjernet uten forvarsel.

Varsle om upassende innlegg her.

bil og trafikk