Peter Reinholdtsen"/>

Stifter nytt parti i dag

"Republikken Hålogaland" tar steget fra Facebook til det politiske liv. SI DIN MENING: Trenger vi et nytt parti?

  Foto: Jon Terje Eiterå/ Bildet er manipulert av Åsgeir Johansen

forside

Håkon Winther (38) har på en drøy uke fått enorme 6.200 medlemmer på Facebook-gruppen " Republikken Hålogaland". I dag tar han steget videre.

- Det er helt tydelig at folk langs kysten av dette landet mener at nok er nok. Vi er en kjerne på 10- 12 stykker som skal møtes i Tromsø tirsdag for å stifte et politisk parti for løsrivelse av den nordlige landsdel fra Norge, sier Håkon Winther.

38-åringen fra Tromsø har ingen politisk erfaring. Han er mest kjent for å ha spilt fotball i lavere divisjoner. Nå skal han altså stifte et nasjonalt politisk parti for å gjøre nasjonen mindre.

6.200 medlemmer

Da idretten, godt sufflert av det han selv omtaler som "østlandsmafiaen i politikken", sa nei til OL i Nord-Norge, tok Winther affære. Han gikk ut med gruppen "Republikken Hålogaland" på Facebook.

– Og nå er det 6.200 medlemmer. Jeg har sett det er noen østlandskverulanter der, så la oss si at det er 5.500 ordentlige medlemmer. Det er ikke dårlig. Folk er utrolig provoserte over hvordan kysten blir herset med av østlendingene, sier Håkon Winther.

Og partiet, som skal jobbe for løsrivelse av den nordlige landsdel, har planer om å stille til valg i flere fylker enn kun de tre nordnorske fylkene.

Lister i flere fylker

– Vi er jo ikke dummere enn at vi vet at en løsrivelse kommer til å ta veldig lang tid. Og det er ikke minst fordi folk på Østlandet med peiling på Nordområdene og kysten, de vet at landet ikke har råd til å slippe oss fri. Men, i mellomtiden så lærer de barna sine at det går isbjørner i gata i Tromsø. Det er til å bli forbannet over, sier Håkon Winther.

Og derfor kommer partiet til å føre et vedvarende opprør mot " østlandsarrogansen".

– La oss ta spørsmålet om penger. Det meste av verdiene i landet kommer fra olje, gass og fisk som er hentet opp langs kysten. Så sender vi pengene til Oslo, og vi får 10 prosent tilbake. De pengene presterer østlendingene å stemple subsidier på. Mens de som virkelig får subsidier, er kornbøndene og andre på beste vestkant i Oslo. Og så jernbanen da, den som er så forferdelig dyr, sier Winther.

Kampsak samferdsel

Utredninger viser at en jernbane i nord, alt etter tracévalg, kommer til å koste et sted mellom fire og 12 milliarder kroner.

– Det er ikke mer enn operaen og småveiene rundt kostet. Og jeg kan nevne at Bergens-banen kostet et helt statsbudsjett. Men, vi er redd at den smarte østlendingen har forstått at jernbane i nord, med tilknytning til Russland, kommer til å skape helt nye transportveier i Europa. Og Østlandet blir da en bakevje, derfor kjemper de mot. Nei, vi gleder oss til dette oppgjøret. Det starter tirsdag 21. oktober 2008, sier Håkon Winther.

Siden Bladet Tromsø først skrev om Republikken Hålogaland har den vært mye kommentert i mediene, og nå har det også kommet reaksjoner på forslaget. Også det på Facebook, selvfølgelig: Folkeaksjonen mot Republikken Hålogaland! Den har i skrivende stund 61 medlemmer.

– Er ikke overrasket

Valgforsker Marcus Buck ved Universitetet i Tromsø er ikke overrasket over partidannelsen.

– Med Internett er terskelen blitt veldig lav for slike bevegelser. Det blir imidlertid en utfordring å bringe dette ut i hverdagen, sier Marcus Buck.

Selve partidannelsen kan gå rimelig greit, men når det kommer til å stille lister ved stortingsvalget, så blir det verre.

– Da kreves det 500 underskrifter i hvert enkelt fylke de skal stille til valg i. Og det er reelle underskrifter som trengs, ikke kun et klikk på nettet, sier valgforskeren.

Et slik ensaksparti som dette, med denne saken, kommer aldri til å lykkes. Til det er det for sterke krefter mot dem, som eksempelvis FN.

– De kan overleve som parti lenge, men de vil nok ikke få oppleve en løsrivelse. Jeg vil tippe at en del går over til Kystpartiet etter hvert, sier Marcus Buck.

På den andre siden, så finnes det nok av eksempler på til dels merkelige partier, som etter hvert har blitt svært så respektable.

– Det beste eksemplet her er vel partiet ØL-elskerne, som i Polen ble startet for spøk for noen år siden. I dag er Ølelskernes parti et respektert støtteparti til Polens regjering, sier valgforsker Marcus Buck.

SI DIN MENING: Trenger vi et nytt parti? Hva bør partiet hete?