Forskningsdagene Midt-Troms
Gå til

MISTET UNGDOMMEN: Dilani Collin Johnsen har i september sittet i kirkeasyl i sju år.  

Dilani har vært stengt inne i 7 år – nå kan du høre hennes historie

Sammen med foreldrene har Dilani Collin Johnsen sittet i kirkeasyl i 7 år. Under Forskningsdagene kan du få høre hva et liv på flukt fra krig og konflikt har gjort med henne.

Dilanis familie er tamilske katolikker og var med i separatiskbevegelsene tamiltigrene (LTTE) under krigen på Sri Lanka. De kom til Norge som asylsøkere i 2009, og har vært i kirkeasyl i Finnsnes kirke siden september 2014. Familien frykter å bli forfulgt, fengslet og torturert hvis de reiser tilbake til hjemlandet.

– Jeg har levd med krig og konflikt siden jeg var sju år gammel, sier Dilani som i dag er 33 år.

– Jeg har flyktet fra sted til sted, fra krigen i Sri Lanka til jeg i dag er i kirkeasyl i Finnsnes kirke. Jeg lever fortsatt i en konflikt, nå mot den norske regjeringen og UNE.

SIN HISTORIE: Under årets forskningsdager skal Dilani Collin Johnsen fortelle sin personlige historie om å leve i krig og konflikt.  

 

Årets tema er «Fred og konflikt»

Årets forskningsdager har tema «Fred og konflikt» og nasjonalt sett er det flere arrangementer knyttet til dette store temaet. På Finnsnes skal Dilani fortelle sin historie tirsdag 28. september under kveldsseminaret «Fred og konflikt – spor i levd liv»

Dilani vil fortelle en sterk og personlig historie.

– Jeg har aldri opplevd fred. Jeg er alltid urolig, både i tanken og i hjertet. Det fortsatte etter at jeg kom til Norge der vi har kjempet for å få asyl, mot den norske regjering og mot UNE. Vi har gang på gang fått avslag på asylsøknaden vår.

Den siste avgjørelsen falt i vår, og gjennom flere instanser har UNE fått medhold i at det er trygt og forsvarlig for familien å returnere til Sri Lanka.

– Jeg er redd for framtiden. Jeg er redd for mine foreldre som begynner å eldres. Vi lever i et fengsel her i kirka, og vi kan ikke gå ut. Jeg har ingen framtid og vet ikke hva jeg skal gjøre, sier Dilani.

VANSKELIG: Dilani Collin Johnsen har mange tunge opplevelser å bære. Samtidig gir omsorgen fra støttespillerne håp og styrke.  

 

Takker for støtten

Familien har flere aktive støttespillere, og Dilani er evig takknemlig for støtten.

– Det gir håp og styrke i hverdagen, og gjør at vi klarer kampen vår. Jeg har lært mye av mine norske venner, og har aldri før opplevd slik kjærlighet og omsorg som jeg får her. De blir aldri sliten og de spør flere ganger i uka om hva de kan gjøre for å hjelpe oss.

Kjellrun Skoglund som leder støttegruppa mener de som kommer for å høre vil lære mye.

– Vi kan lære av din utholdenhet og den kjærligheten og omsorgen du gir til andre. Du spør alltid om det er noe du kan hjelpe med. Vi vet at dere er slitne, men det er alltid et smil og dere stiller alltid opp, sier Skoglund.

ARRANGØR: Daglig leder Åsta Sortland og prosjektleder Veronica Stensrud i Næringshagen Midt-Troms arrangerer Forskningsdagene med temaet Fred og konflikt.  

 

Forskningsdagene i Midt-Troms

Forskningsdagene har flere arrangementer i Midt-Troms i perioden 23. september-3. oktober. Mange av arrangementene har krig og fred som tema.

– Vi har mange spennende aktiviteter og arrangement for store og små, forteller prosjektleder Veronica Stensrud.

I Brøstadbotn kan barn delta i rebusløp med fred og konflikt som tema, du kan også få høre om fortellingen om Målselvgutten som deltok i flere av de store hendelsene under andre verdenskrig på Setermoen, eller delta i det digitale foredraget av Tor Christian Dahl-Eriksen som handler om det nasjonale og internasjonale ansvaret for å beskytte enhver befolkning mot det som går under begrepet ‘mass atrocities’, definert som folkemord, forbrytelser mot menneskeheten, krigsforbrytelser, og fordrivelse på etnisk grunnlag.

I tillegg åpner Barnemuseet på Finnsnes sine dører i samarbeid med forskningsdagene.

– Jeg anbefaler alle å følge med for flere spennende og relevante arrangement blir lagt ut fortløpende på forskningsdagene.no, sier Stensrud.

Her kan du lese mer om alle arrangementene i Midt-Troms under Forskningsdagene.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Folkebladets redaksjon, men av Folkebladets markedsavdeling.

Folkebladet er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på folkebladet.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.