Sigdal Finnsnes
Gå til

TRIO: Kåre Simonsen (66), Oddbjørn Torheim (49) og Odd Lyngmo (55) driver Sigdal Finnsnes og Sigdal Harstad. 

Odd, Oddbjørn og Kåre forlot trygge jobber, for å starte eget. Det har de aldri angret.

Det er ikke alle kjøkkenleverandører som tar med en pose boller når de kommer på hjemmebefaring, men for karene på Sigdal Finnsnes er det aller viktigste å yte det lille ekstra for kundene sine.

– Vi får ofte det jeg kaller et evighetsforhold til kundene våre. Mange fortsetter å komme innom etter at de har kjøpt kjøkken. Vi har et stort kaffebord midt i lokalet vårt, og det kommer titt og ofte folk innom bare for å ta en kaffe med oss, forteller Odd Lyngmo (55).

Sammen med kompanjongene Kåre Simonsen (66) og Oddbjørn Torheim (49) åpnet han for litt over halvannet år siden kjøkken-, bad- og garderobeforretningen Sigdal på Finnsnes.

Det som i utgangspunktet skulle være drift av en butikk, har på under to år blitt et konsern – TLS Kjøkkenteam, med tre datterselskaper: Kjøkkenteam Finnsnes, Kjøkkenteam Harstad og Kjøkkenteam Montasje.

Tok en sjanse

Men la oss spole litt tilbake først. Før butikkåpningen i 2018 hadde både Odd, Oddbjørn og Kåre faste og trygge jobber i kjøkkenbransjen. Allikevel kjente de på eventyrlysten, og ønsket om å drive noe eget, etter å ha jobbet for andre hele karrieren.

– Sigdal er et kjent og godt, norsk merke med fabrikk i Eggedal i Sigdal kommune. Da forhandleragenturet ble ledig på Finnsnes, bestemte vi oss for å ta kontakt med dem. De syntes det var spennende at vi ville prøve å starte en Sigdal-butikk på Finnsnes, og lovet å hjelpe oss i gang, forteller Odd.

– Vi var litt skeptiske på det å starte for oss selv – det var jo en enorm risiko å forlate trygge, gode jobber, men vi var allikevel aldri i tvil, fortsetter han.

STARTET EGET: Kåre Simonsen (66), Oddbjørn Torheim (49) og Odd Lyngmo (55) hadde trygge, gode jobber, men var nysgjerrige på å drive eget. I september 2018 åpnet de Sigdal-butikk på Finnsnes.  

Energi og engasjement

Salgsdirektør Håvard Vatne i Sigdal var heller ikke i tvil, etter at han hadde møtt trioen fra nord:

– Da Oddbjørn, Odd og Kåre tok kontakt med oss, holdt vi på å gjøre større omstruktureringer i Nord- Norge, og sånt sett var timingen perfekt, forteller han.

– Finnsnes sto egentlig ikke først på etableringsplanen vår, men de tre viste så stor energi og engasjement at jeg reiste opp for å møte dem. Da jeg traff dem, skjønte jeg at det bare gjaldt å få en signatur så fort som mulig. De hadde så lang fartstid i kjøkkenbransjen, og så brennende lyst til å starte noe eget, at jeg ble totalt overbevist!

Fra avtalen var signert 2. pinsedag 2018, gikk utviklingen raskt. Allerede i september åpnet butikken, som Oddbjørn, Odd og Kåre i stor grad bygget med egne hender.

Et godt team

Odd har tidligere jobbet rundt 30 år med gulv, tapet og farge på Fargerike. Den kunnskapen har han fått god bruk for i kjøkkenbransjen.

– Farge, gulv og fliser henger jo mye sammen med kjøkken. Når vi hjelper kundene våre, hjelper vi dem gjerne med hele prosjektet, og prøver å sette sammen en helhet. Vi hjelper dem med å velge ut farger til veggene, gulv som ser delikat ut, og fliser som passer. Da slipper de å dra mellom ulike forhandlere, for å få til en helhetlig løsning, sier Odd.

Kåre og Oddbjørn har årevis med erfaring fra kjøkkenbransjen og byggebransjen. Sammen er trioen et godt team, med solid og bred fagkunnskap, samt stor kjennskap til det lokale markedet.

– Vi er tre helt forskjellige typer: jeg er den rolige og skeptiske, Oddbjørn er den som er full av fart og Kåre er den med lengst fartstid, som vet det meste om kjøkken. Allikevel går vi utrolig godt sammen, og kompletterer hverandre, mener Odd.

ET GODT TEAM: Odd, Kåre og Oddbjørn beskriver seg selv som tre helt forskjellige typer, som allikevel kompletterer hverandre, og fungerer som et godt team.  

Leverte overskudd

Sigdal som merkevare har eksistert siden 1950, og har i dag forhandlere over hele Norge. I tillegg til kjøkkeninnredning, tilbyr de også baderomsinnredning og garderobeløsninger.

For Sigdal Finnsnes gikk det allerede fra starten av enda bedre enn initiativtakerne hadde turt å håpe på.

– Kundene har tatt oss veldig godt imot, og mange av dem kjenner jo til oss fra tidligere. Det har ført til at det økonomisk har gått over all forventning, og at vi kunne levere overskudd i 2018 – etter kun fire måneders drift.

Inngikk veddemål

Ifølge salgsdirektør Håvard Vatne er dette slett ikke noe man kan regne med.

– Det er heftig imponerende med såpass god inntjening som de klarte på fire måneder! Vi forventet ikke at de skulle levere overskudd, men de er flinke med salg og flinke med lommeboka, sier han.

– Og dette skulle jo vise seg å bli dyrt for meg, legger han lattermildt til:

– Jeg inngikk nemlig et veddemål med Oddbjørn om at dersom de klarte overskudd, skulle jeg invitere dem på tur til Oslo! Og det ble det – med både båttur, god middag og fabrikkbesøk. Det kostet meg litt, men i denne anledning var det faktisk gledelig å tape!

Kundene betyr alt

Kundene er også ekstremt viktige for trioen på Sigdal, og de er både opptatte av, og glade i å yte det lille ekstra for dem.

– Vi har et veldig godt forhold til kundene våre, og liker å yte service, ta oss god tid, og gjerne dra hjem til folk på befaring for å hjelpe dem med å finne de beste løsningene. En periode forpliktet vi oss også til å ha med en pose boller på alle hjemmebesøk – hvis vi glemte det måtte vi gi kunden rabatt, ler Odd.

– I tillegg lager vi ofte mat i butikken. I starten arrangerte vi for eksempel «Pølsetorsdag» og «Bollefredag», som vi inviterte kundene til. Dessuten liker jeg å bake boller og kanelsnurrer i butikken, og av og til har vi kundekvelder med noe godt i ovnen. Vi prøver så ofte vi kan å lage til litt ekstra for kundene.

– Dette skal ikke bare være Sigdal, dette skal være oss. Det skal være personlig!

ALT FOR KUNDENE: På Sigdal Finnsnes liker de å gjøre det lille ekstra for kundene, som for eksempel å by på hjemmebakte kanelsnurrer.  

Utvidelse

Etter bare noen måneder med drift på Finnsnes, fikk Odd, Oddbjørn og Kåre tilbud om å starte Sigdal-butikk i Harstad også. Det valgte de å bli med på, og bedriften Kjøkkenteam Harstad ble opprettet. Ikke lenge etter meldte behovet for egen montør seg. Da kom Kjøkkenteam Montasje til.

1. juni ble begge butikkene dessuten oppgradert til Studio Sigdal.

– Studio Sigdal er en kjede som vi er enda tettere på, og dette er de største forhandlerne våre i landet, som egentlig hører til i storbyene, forklarer salgsdirektør Håvard Vatne.

– Det har vært litt av et eventyr, dette, sier Odd.

– Men nå tror jeg det har vært nok ekspansjon for en stund. Det blir lange dager, men vi gjør det med glede!

Utvikling i lokalsamfunnet

Sigdal Finnsnes har mange privatkunder, men leverer også løsninger til en rekke større og mindre prosjekter. De har både hus- og hytteleverandører på kundelista.

– Nå har vi for eksempel et boligprosjekt der vi skal levere kjøkken til 23 leiligheter. Vi har også en del faste avtaler, og det er viktig for oss. Vi trenger større prosjekter som kan «rulle og gå», og kan ikke klare oss på bare privatkunder, forteller Odd.

Utviklingen i lokalsamfunnet betyr mye for bedriften, og Odd trekker blant annet fram nytt lakseslakteri og foredlingsanlegg på Senja som positivt for det lokale næringslivet.

– Vi opplever en boost i området, det bygges bedrifter og industri, og det kommer til flere folk. Folk må ha hus, og hus må ha kjøkken. Vi ser veldig lyst på fremtiden!

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Folkebladets redaksjon, men av Folkebladets markedsavdeling.

Folkebladet er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på folkebladet.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.