Gå til

Derfor bør du vurdere bruk av lånemegler når du søker forbrukslån

Lånemeglerbransjen har opplevd solid vekst den seneste tiden som følge av økt etterspørsel etter lån til forbruk og refinans

Disse aktørene står ikke selv ansvarlig for utlån av penger, men viderefører i stedet henvendelser om lån på vegne av privatpersoner.

I denne artikkelen har vi sett nærmere på noen av de fordelene og ulempene som følger med å velge en lånemegler fremfor å søke om finansiering på egenhånd. Det inkluderer en vurdering av kostnader, tidsbesparelser og generelle vilkår knyttet til tjenesten.

Tøff konkurranse mellom långiverne

Over 30 banker tilbyr i dag lån uten sikkerhet på det norske markedet. Vilkårene varierer når det kommer til både rentenivå, nedbetalingstid og øvrige betingelser. For privatpersoner kan det derfor være vanskelig å orientere seg blant alle tilbudene. Lånemeglerne har som formål å tette dette informasjonsgapet.

Enkelt forklart vil en lånemegler formidle søknader om kreditt til alle bankene de samarbeider med. Antallet partnerbanker varierer for hver megler, men tallet ligger oftest et sted mellom 10 til 15 stykk. Det gir søknaden god eksponering og øker sannsynligheten for å oppnå en lavere rente.

Les også: Verdt å vite om lånemeglere (Finansportalen.no)
 

En type anbudsprosess

Bruken av lånemegler ved søknad om lån er kostnadsfritt. Meglerne henter provisjon fra bankene for hvert lån som innvilges. Det hele kan sammenlignes med en anbudsprosess hvor den som søker om lån mottar konkurrerende tilbud fra hver bank. En potensiell ulempe er at det finnes en del banker som faller utenfor meglernes samarbeidskrets.

Et eventuelt lånetilbud vil være gyldig i 30 dager og er uforpliktende. Mottar du ikke en rente som lever opp til forventningene dine kan du derfor avslå tilbudet.

Store prisforskjeller på lån uten sikkerhet

Forbrukslån, varefinansiering og andre typer lån uten sikkerhet er som kjent kostbart. En viktig årsak er at bankene legger til gebyr for etablering og vedlikehold. Det gir spesielt store utslag ved lån av mindre beløp.

Renter som overstiger 30% er ikke uvanlig og mange låntakere går i fellen ved at de aksepterer det første tilbudet de mottar. Her kan en lånemegler være til god hjelp ettersom det hentes inn en rekke uavhengige tilbud.

En reduksjon i rentenivået vil også kunne gi relativt store utslag ved lån av større beløp over lang tid. Derfor er det viktig å hente inn flere konkurrerende pristilbud før man tar en endelig beslutning. Det er også årsaken til at refinansiering av gjeld er blitt mer vanlig blant de som sitter med dyr gjeld.

Les også: Refinansiering av gjeld kan spare deg for mye penger (iTromso.no)

Tidsbesparelsen er også viktig

Å fylle ut en søknad om forbrukslån tar alt fra 5 til 30 minutter å fullføre. Bankenes informasjonskrav varierer, men du kan forvente å oppgi informasjon knyttet til både inntekt, gjeldsforpliktelser og andre relevante forhold.

Søker du derimot via lånemegler er denne prosessen i stor grad automatisert. Du fyller ut 1 søknad som deretter videresendes til meglerens partnere. Resultatet viser seg i form av en mer strømlinjeformet søknadsprosess og sparer deg for tid.

Til gjengjeld kan det ta noe lenger tid før pengene utbetales til kontoen din. Meglere utgjør et ekstra ledd ved utveksling av informasjon. Det varierer også hvor raskt meglerne følger opp et potensielt tilsvar fra bankene.

Vurder å bruke en forbrukslånportal

Et tredje alternativ for de som skal søke om finansiering i form av forbrukslån eller lignende er å benytte seg av en sammenligningsportal. Der finner du mer dyptgående informasjon om bankenes kredittramme og effektive rentenivå. Det koster heller ikke noe å benytte seg av slike portaler.

Et eksempel på en slik portal er billigeforbrukslån.no som inneholder en lånekalkulator som gjør det enklere å estimere månedlig terminbeløp, basert på lånets nedbetalingstid og beløpsstørrelse.

Husk å fokusere på den effektive rentesatsen

Å sammenligne lån er ikke alltid enkelt. Det er lett å la seg forvirre når bankene snakker om effektiv versus nominell rente og “veiledende priser”. Regelen er at du alltid bør fokusere på det effektive rentenivået når banken sender deg et tilbud. Denne satsen baker inn lånegebyrene og justeres i henhold til lånets nedbetalingstid. Det gir derfor et mer “korrekt” bilde av de totale kostnadene med å ta opp kreditt.

Vær også oppmerksom på bruken av veiledende priser i markedsføringen av usikret kreditt. Disse viser seg som et renteeksempel der de fleste bankene velger en teoretisk lånesum på 65.000 kroner med 5 års nedbetalingstid. I realiteten er det ingen måte å vite hvilken rente du tilbys inntil banken har behandlet søknaden om finansiering.

Eksempelrente: Effektiv rente 16,08 %, lånebeløp 65 000, nedbetalingstid 5 år, kostnad: 27 777, totalt: 92 777,-.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Folkebladets redaksjon, men av Folkebladets markedsavdeling.

Folkebladet er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på folkebladet.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.