Annonse fra Delticom
Gå til

Kjøpe premium- eller budsjettdekk?

Her er forskjelllene.

Alle bileiere må bytte dekk fra tid til annen for å overholde kravene til mønsterdybde og ikke minst for å opprettholde sikkerheten på veien. Det er imidlertid delte meninger om hvilken prisklasse man skal legge seg på ved kjøp av nye dekk. Det er høye kostnader forbundet med å eie og kjøre bil, og mange ser på såkalte budsjettdekk eller billigdekk som en mulighet til å spare penger.

De som tyr til premiumdekk fra kjente merkeprodusenter, hevder imidlertid at ytelsen og sikkerheten er langt høyere på disse dekkene. Nå er det faktisk slik at budsjettdekkene har blitt langt tryggere de siste årene, men du bør være klar over at du som med alt annet får det du betaler for.

Spørsmålet er derfor hvorvidt det er verdt de ekstra pengene som kreves for å investere i premiumdekk. Uavhengig av hva slags dekk du bestemmer deg for kan det være penger å spare på å sammenligne ulike priser på nettet. Sammenligningstjenester som er tilgjengelig på for eksempel dekk.eu et godt alternativ. Uansett om du trenger sommerdekk, vinterdekk eller helårsdekk bør du selvfølgelig ikke tenke kun på å spare penger. Sikkerheten må alltid komme først!

Forskjellen mellom premium- og budsjettdekk

Det finnes mange forskjeller mellom premium- og budsjettdekk, og den mest åpenbare av disse er naturlig nok prisen. Det er ikke til å legge skjul på at premiumdekk koster langt mer enn budsjettdekkene, men er de ekstra pengene verdt det? Hvis man ser på premiummerker som for eksempel Pirelli, Continental og Nokian, er det tydelig at selskapene benytter store ressurser på å utvikle ny teknologi for å forbedre dekkene sine, noe som naturlig nok gir en økt pris.

Samtidig er det ikke til å stikke under en stol at disse dekkprodusentene benytter store summer på markedsføring. Produsenter av budsjettdekk er på den andre siden interesserte i å utvikle dekk som er rimeligst mulig, og hvor ofte ser du egentlig reklame for andre enn de store dekkmerkene?

Sikkerhet og drivstofforbruk

I tillegg til prisen er det store forskjeller mellom premium- og budsjettdekk når det kommer til både sikkerhet og drivstofforbruk. Premiumdekk har mer naturgummi i gummisammensetningen i forhold til budsjettdekk. Dette gjør at premiumdekkene fungerer bedre under vekslende temperaturer, og yter gjerne langt bedre enn billigdekk på norsk vinterføre.

Med et premiumdekk har du gjerne en langt lavere bremselengde på is- eller snødekte veier sammenlignet med budsjettdekk. Dette kan i enkelte tilfeller bety forskjellen på liv og død. Premiumdekk har dessuten lavere rullemostand enn det budsjettdekk har, noe som medfører redusert drivstofforbruk. Dette gir en besparelse både for lommeboken og miljøet. Budsjettdekk blir dessuten gjerne raskere slitt, og må dermed byttes oftere. Dette betyr at prisforskjellen i det lange løp til en viss grad utjevner seg.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Folkebladets redaksjon, men av Folkebladets markedsavdeling.

Folkebladet er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på folkebladet.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.