Mads Kaggestad tror skjult motiv ligger bak ny utestengelse av russere: – Det er bare kosmetisk

Den norske dopingeksperten tror ikke IOC kommer til å utestenge hele nasjonen fra OL.

Maksim Vylegzjanin og Aleksandr Legkov er begge utestengt fra OL.  Foto: Martin Slottemo Lyngstad

langrenn

Fra før av var Jevgenij Belov og Aleksandr Legkov utestengt fra OL. Torsdag kom nyheten om at også Maksim Vylegzjanin, Aleksej Petukhov, Julija Ivanova og Jevgenija Sjapovalova ikke får delta.

De seks russiske langrennsløperne får også resultatene fra Sotsji-OL slettet. Dermed kan også norske medaljer fra Sotsji på etterskudd. Martin Johnsrud Sundby kan få OL-sølv, mens Ola Vigen Hattestad og Petter Northug kan få OL-bronse.

Det presserende spørsmålet i internasjonal idrett dreier seg imidlertid ikke om fortiden, men fremtiden.

Vil Russland bli utestengt fra OL i Pyeongchang?

– Jeg tror utestengelsene er et tegn på at Russland kommer til å være med i OL, sier Mads Kaggestad, som har fulgt det internasjonale antidopingbyrået i flere år.

Mads Kaggestad frykter at IOC ikke kommer til å utestenge Russland fra OL.  Foto: NTB scanpix

«Kosmetisk»

De russiske utøverne utestenges fra OL på livstid. Den straffen mener Aleksandr Legkov er sjokkerende. Mads Kaggestad mener imidlertid at utestengelse til en viss grad handler om at IOC prøver å sminke inntrykket.

– De tar enkeltutøvere og bruker det til å forsvare Russlands OL-deltagelse. Da kan IOC si at de har ryddet opp.

– Men da vil de i så fall bomme på systemet over, som har vært med på å dra utøverne inn i dette. Det er litt som å ta stoffmisbrukerne og ikke produsenten. Det blir bare kosmetisk, synes jeg. De tar ikke selve roten til problemet.

Les mer om dopingutestengelsene og hvordan NRK-ekspert Fredrik Aukland vurderer de russiske utøverne:

To kommisjoner

Det var i 2016 at MacLaren-rapporten avdekket systematisk doping i russisk idrett.

I rapporten kom det frem at dopingprøvene til russiske utøvere hadde blitt tuklet med under Sotsji-OL.

Det store spørsmålet har vært hva konsekvensene bør være.

Daglig leder i Antidoping Norge Anders Solheim understreker at det er positivt at IOC utestenger enkeltutøvere, så lenge de har bevis på at de har dopet seg. Han håper imidlertid at prosessen ikke er over ennå.

– Jeg forventer at IOC ser på MacLaren-rapporten som starten av etterforskningen, og ikke slutten. Oppgaven til MacLaren-rapporten var å se på institusjonalisert doping. Vi forventer at det blir fulgt opp skikkelig, sier Solheim.

Anders Solheim ser ingen bedring i antidopingarbeidet til Russland.  Foto: NTB scanpix

IOC har nedsatt to kommisjoner: Oswald-kommisjonen og Schmid-kommisjonen.

Oswald-kommisjonen skal se på om hvorvidt individuelle utøvere har vært involvert i brudd på dopingreglene. Det er denne kommisjonens funn som nå har ført til utestengelsen av russiske langrennsløpere.

Det er imidlertid Schmid-kommisjonen som vil avgjøre hvorvidt Russland har drevet med institusjonalisert og statsstyrt doping. Denne kommisjonens funn vil dermed bli avgjørende for hvorvidt IOC vil nøye seg med å utestenge kun enkelte russiske utøvere fra OL i Pyeongchang.

Det norske IOC-medlemmet Kristin Kloster Aasen maner til tålmodighet.

– Det er viktig at beslutningene som skal tas av IOC om russisk deltagelse fattes på bakgrunn av forsvarlige prosesser og rettslige grunnlag som lar seg etterprøve. Dette arbeidet utføres nå av Oswald- og Schmid-kommisjonene, sier Kloster Aasen.

Fikk du meg dette oppsiktsvekkende utspillet?

– «Høl i hue»

Tidligere denne måneden fremhevet også IOC-president Thomas Bach viktigheten av at Russland fortjener en «rettferdig prosess». Han sa imidlertid at dersom manipulasjonen av dopingprøver under Sotsji-OL blir bevist, vil det være et «direkte angrep på integriteten til OL og IOC».

Før Sommer-OL i Rio de Janeiro bestemte imidlertid IOC seg for å ikke bannlyse Russland fra lekene. Mads Kaggestad frykter en lignende konklusjon før Pyeongchang-OL.

– Det er egentlig helt «høl i hue». Dette systemet og den nasjonale olympiske bevegelsen i Russland har vært med på å ødelegge idrettens omdømme så til de grader. Så får de være med på et arrangement som arrangeres av IOC, som har nulltoleranse mot doping.

– Måten de håndterer Russland på, viser at de ikke har nulltoleranse for doping. De gjør bare det som er lettest for dem.

Ser ingen bedring

Kaggestad mener Russland ikke viser tegn til bedring, og at det er «det aller verste».

Anders Solheim i Antidoping Norge sitter igjen med samme inntrykk.

– Jeg kan ikke se at de har bidratt til å legge alle fakta på bordet og samarbeide. Jeg er ikke kjent med at det er en forskjell fra den gangen til i dag.

Det er ventet at IOC vil fatte en endelig beslutning om russisk OL-deltagelse i desember.

Si din mening: Du er hjertelig velkommen til å kommentere denne artikkelen (stengt mellom midnatt og kl. 06:00). Du må være innlogget på Facebook for å kunne kommentere. Upassende og injurierende innlegg vil bli slettet! Hele debatter kan også bli fjernet uten forvarsel.

Varsle om upassende innlegg her.

langrenn