Se, nå ryker graset på Viking stadion

Nå er naturgraset på Viking stadion historie. Se bilder og video fra gravearbeidet her.
vintersport

JÅTTÅVÅGEN: Mandag formiddag fyrte Kenneth Hodne opp gravemaskinen på Viking stadion og tok fatt på arbeidet med å fjerne naturgraset.

Hodne satte graveskuffen i jorden rundt klokken ti og dro med seg en diger flenge der det ene målet pleier å stå. Det var første av i alt mange tak.

Og dermed er arbeidet med å gjøre Viking til et kunstgresslag i full gang.

– Det er litt vemodig, men det er kunstgress som er fremtiden, sier driftssjef Frank Roland.

Aftenbladet var til stede da gravearbeidet startet. Sammen med Roland og banemann Ivar Alstadsæter fikk vi se en gravemaskin som rensket sekstenmeteren i løpet av kort tid. Gras og jord ble samlet sammen i hauger, og onsdag kommer tre lastebiler som skal frakte massen vekk.

Det er sterke krefter i sving når graset skal fjernes. Kenneth Hodne i gravemaskinen startet arbeidet mandag formiddag.  Foto: Rune Vandvik

Graset er ødelagt

Det tar rundt 100 lastebillass å fjerne gras og jord. Og når jobben er gjort inne på Viking stadion, skal treningsbanen gjennom samme operasjon.

Viking håper å være ferdig med å fjerne massen innen 23. februar. Så trenger de en måned på å legge kunstgraset – som kommer fra Tyskland.

For å klare tidsfristene håper banemannen på godt vær. Det vil si ingen snø og frost.

– Når alt er klart, starter vi umiddelbart med jobben det er å legge kunstgras. Vi skal grave oss ned ti centimeter, for å komme nærmere undervarmen. Så skal banen rettes opp. Det er det som skjer de første ukene nå, sier Vikings banemann Ivar Alstadsæter.

Han fulgte nøye med da gravearbeidet startet.

Den siste tids kulde og snø har gjort at graset ikke er noe å spare på. Derfor blir det ikke anledning for publikum til å sikre seg en bit av graset, som ble skiftet ut i 2014.

Driftssjef Frank Roland (t.v.) og banemann Ivar Alstadsæter var på plass for å følge de første gravetakene på Viking stadion mandag.  Foto: Rune Vandvik

Banen flyttes

Kenneth Hodne i gravemaskinen forteller om hva som blir hans oppgave de neste dagene.

– Nå fjerner jeg graset, da er det veldig viktig at jeg ikke graver for dypt. Det skal være helt planert. Etterpå kommer en veihøvel og gjør det helt slett og fint. Massen legges ut i kantene, der lesser jeg det på bilene som kommer, forklarer den erfarne gravemaskinføreren.

Han sitter med et måleapparat inne i styrehuset som viser hvor dypt han graver.

Når graset er fjernet og banen, som også skal flyttes litt, er klar, legges det ned støtdemping. Banemann Alstadsæter forklarer at det er en slags matte som skal gjøre underlaget mykt og behagelig å spille på.

– Så rulles kunstgraset ut og vi limer det sammen.

At banen flyttes er for å ta hensyn til kommersielle arrangementer.

Det tok ikke mange minuttene før banen var ødelagt. Onsdag kommer tre lastebiler inn på banen for å fjerne massen som graves opp.  Foto: Rune Vandvik

Samme som Bayern München

Kunstgraset kommer fra Tyskland, og er det samme som Bundesliga-giganten Bayern München har på sitt treningsanlegg. Man kan med andre ord ikke skylde på banen om det ikke skulle gå veien.

– Jeg tror nok kunstgraset er bra, sier Alstadsæter og smiler.

– Hva betyr det for deg som banemann å jobbe med kunstgras sammenlignet med naturgras?

– Det blir omtrent det samme. Kanskje litt mer jobb. Det blir en annen type vedlikehold med kunstgras. Det blir ikke noe klipping og gjødsling, men det skal børstes, harves og renses. I tillegg blir det en helårsbane med mer aktivitet, det krever jo litt mer jobb, forklarer Alstadsæter.

Bayern München og trener Jupp Heynckes har kunstgras på noen av sine baner på treningsanlegget. Viking får nå samme type kunstgras.  Foto: NTB scanpix

Det blir gummikuler på banen, men en annen type – en mer miljøvennlig type kuler. Som er konstruert sånn at de blir liggende mer stabilt på banen og ikke setter seg fast i strømper, sko og drakter på samme måte som på andre kunstgrasbaner.

Operasjonen koster. Gjennom den utvidede sponsoravtalen med SR-Bank er det øremerket rundt ti millioner kroner til å skifte til kunstgras på de to banene.

Viking serieåpner borte mot Kongsvinger 2. april. Første hjemmekamp er mot Mjøndalen 10. april.

Gravemaskinen er i ferd med å gjøre Viking stadion om til en jordhaug. Arbeidet med å fjerne naturgraset startet mandag, og først om to måneder vil banen være spilleklar – da med nytt kunstgras.  Foto: Rune Vandvik